Коалиция ще има

Георги А. Ангелов 09 декември 2021 в 11:14 8509 1

Снимка БТА

Лидерите на четирите преговарящи за кабинет партии са изчистили всички въпроси около бъдещото коалиционно споразумения. Това стана на среща в парламента днес преди обед. Тя бе инициирана от БСП.

Вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде в следващите 4 години и днешният разговор потвърди, че това скоро ще е факт, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

След срещата лидерът на левицата Корнелия Нинова не каза какви са били възраженията ѝ към коалиционното споразумение. Отговор на този въпрос не дадоха и лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. 

"Както знаем, работиха екипите дълго време. Накрая се стигна до лидерска среща, така че всичко да се заключи", каза Асен Василев. Той добави, че “живот и здраве, ще имаме, надяваме се на пълно коалиционно споразумение утре до края на деня".

"Ние имахме забележки по законодателната програма в социалната сфера, но всичко е решено и е разположено в бюджетирането за догодина", допълни  Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП поясни, че още от началото са казали, че след като приключи работата на експертите ще има лидерска среща.

Нинова съобщи, че утре предстои Национален съвет на БСП, който трябва да одобри споразумението, след което няма пречки за подписването му.

"Изчистили сме всичко", обяви тя.

Споразумението ще бъде публично и всеки ще може да го прочете, заявиха Петков и Василев.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов обаче не беше толкова оптимистичен със сроковете. “Не е уточнена дата за подписване на коалиционното споразумение”, каза Иванов в кулоарите. На въпрос на OFFNews той уточни, че предложенията на БСП не са безусловно приети и тепърва ще се обмислят от другите партии. „Ставаше дума за рутинна координационна среща за доуточняване на законодателната програма и някои моменти по рамковото споразумение. Може да има отлагане, но то не е заради буксуване и някакви непреодолими пречки. От моя гледна точка няма абсолютно никаква драма. Трябваше да се изчистят формулировки по текстове", обясни Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews