Каримански: Ще е жалко, ако коалицията е създадена само за поста управител на БНБ

Един от моите приоритети е влизането в еврозоната, заяви депутатът от ИТН

Ружа Райчева 01 април 2022 в 22:09 2746 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Нали не си мислите, че коалицията е създадена само заради един пост? Би било много жалко, ако коалицията е създадена само за този пост. Не смятам, че постът управител на БНБ ще разцепи коалицията. Тя има много по-важни проблеми за решаване и трябва да се съсредоточи върху тях.

Това заяви пред БНТ депутатът от "Има такъв народ", председател на парламентарната финансова комисия и кандидат за управител на Българската народна банка Любомир Каримански. Другият кандидат за поста е издигнат от "Продължаваме промяната" - лидерът на парламентарната им група Андрей Гюров. 

"Не съм влязъл в политиката, нито в обществения живот, за да взема нещо - а напротив - за да дам. През цялото време съм искал със знанието и опита си да мога да дам всичко онова, което съм натрупал във финансовия сектор. Ни най-малко не съм си представял да се възползвам от политиката", каза той. 

По думите му необходимо е висотата на този пост да бъде издигната надпартийно. Каримански обяви, че текат разговори с отделните парламентарни групи.

Според финансовия експерт до този момент няма достатъчно широка експертна обосновка за анализа на разходите и ползите от въвеждането на еврото. Мнението на Каримански е, че подобна експертиза би могла да внесе повече яснота и в същото време да очертае ясната линия на поведение от държавата.

"Приемането ни в еврозоната е един политически и икономически проект. Стоим твърдо зад еврото – един от моите приоритети е еврозоната. Дискусията е за това в кой икономически момент ние трябва да се присъединим към еврозоната", заяви Любомир Каримански. 

Той предупреди, че инфлацията за март е около 7,9% в еврозоната и в момента нито една от страните в еврозоната не отговаря на маастрихтските критерии. 

Маастрихтските критерии ca иĸoнoмичecĸи пoĸaзaтeли, въз ocнoвa нa ĸoитo ce oцeнявaт cтpaнитe, ĸoитo иcĸaт дa ce пpиcъeдинят ĸъм eврото.

"Трябва да се съобразим и със задълбочаващата се несигурност през последните месеци и натрупването на няколко кризи", каза още депутатът от "Има такъв народ" Любомир Каримански. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови