Калоян Паргов: Да помним историята си и да не позволяваме тя да бъде пренаписвана

OFFNews 03 юни 2018 в 11:45 3140 2

За нас Ботев е символ на свободния и корав български дух. Дух, който ни дава кураж и днес да отстояваме правата си, да се борим за справедливост и равноправие, да искаме да живеем в свободна държава. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов на Братската могила по време на тържественото честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

„За да не се изгубим по пътя към постигането на тази цел, ни е нужно да помним историята си и да не позволяваме тя да бъде пренаписвана и преиначавана. Това е наш дълг и залог за опазването на идеалите и принципите, които са отстоявали тези преди нас“, заяви Паргов.

„Но днес освен, че изразяваме нашата почит към героите, заявяваме и тревогата си от надигащия се фашизъм в света, в Европа и у нас. Той целенасочено е внедряван в съзнанието на младите поколения. Тревожно е това, което се случва в образователната система – литературни шедьоври и исторически факти с един замах биват заличавани. Непрекъснато ставаме свидетели на посегателства и гаври с паметници на антифашисти, каза лидерът на столичните социалисти - И няма никакво значение дали тези паметници са на световни личности като Никола Вапцаров или творби на знаменити скулптори като Любомир Далчев. За вандалите няма граница, както няма и закон. Защото ако властта не се отнасяше снизходително към актовете на мародерство, ако не мълчеше пред проявите на фашизъм, отдавна България да се е справила с тези реваншистки действия“

Сред ораторите бе и организационният секретар на младежкото обединение в БСП – София Петко Димитров. Според него няма как човек да се прекланя пред Ботев и Левски и едновременно с това да бъде равнодушен към антифашистката борба.

„За това ние трябва да помним подвизите на всички герои и да се борим за нашето отечество и за светлите идеали, за които са загинали. От нас зависи да направим родината ни по-доброто място за живеене, за което всички те са мечтали, за което мечтаем и ние. Следвайки светлия им пример не бива да жалим усилия за по-доброто бъдеще на България и не бива да губим вяра в по-добрия утрешен ден!“, категоричен бе младият социалист.

Преди тържественото честване на Братската могила членове на младежкото обединение се поклониха пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина и рецитираха стихове на великия поет. В инициативата „Ний четем Ботев“ се включи и Калоян Паргов. Лидерът на БСП – София прочете „Символ-верую на българската комуна“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Генов

04.06 2018 в 01:31

Както и друг път сме писал, радваме се, като четем за т,н, "млади" в БСП. Тези некадърници и умствено ощетени индивиди затова са там - за нищо не стават, освен за идиотия и кражба. Натегачът Паргов казал, че не трябвало да се пренаписва историята ни!? Ами като е пълна слъжи! Младият мързеливец пък свързал мисленето за Ботев и Левски с "антифашистката борба" - каквато всеки човек, имащ повече мозък от нужния му да пази равновесие, знае, че не е имало у нас, поради липсата на фашизъм. Радваме им се - ще погребат шайката по-бързо от биологичния фактор..

5800

1

Тито

03.06 2018 в 19:12

Господин Паргов , никой здравомислещ човек няма нещо против паметниците и по точно тези които са свързани със преминаването на руската армия през България. Отвратителното е това, че вие ги използвате непрекъснато за злостна руска пропаганда и единствения изход Е!! събарянето им както стана с мавзолея.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков