Калфин обмисля да бори демографската криза с безплатни детски градини

OFFNews 30 март 2016 в 17:08 3765 8

Вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин обяви, че демографската картина в страната е критична. По думите му насърчаването на отговорното родителство и на младите семейства може да помогне за справяне с проблема.

Калфин, заедно с лидера на АБВ Георги Първанов, както и лидерите на ЗНС, ВМРО и БЗНС „Александър Стамболийски“ участваха в дискусия в парламента, посветена на демографската криза.

Вицепремиерът обясни, че иска държавата да актуализира сега действащата демографска стратегия така, че мерките които не сработват, да бъдат променени, а добрите практики - запазени и доразвити. По думите му той е готов да разгледа всички предложения.

Обсъждахме безплатния достъп до ясли и детски градини, насърчаване на отговорното родителство, мерки за ранно включване на децата в детските заведения, за да се социализират по-лесно. Говорихме и за мерки, насочени към младите българчета в чужбина – образование, обучение, българска идентичност, национално самочувствие", каза Калфин след срещата.

Той коментира, че за да се работи по справяне с демографския проблем, трябва да се мисли в една посока, без да са политизира проблема.

"Най-лошото, което можем да направим по темата с демографията, е да я обуем в партийни обувки и да я използваме за партийни цели“, категоричен е той.

"Имаме и редица идеи, които не са и чак толкова скъпи и натоварващи бюджета, свързани със заселването на хора, които биха работили в селското стопанство и биха заселили региони, които в момента се обезлюдяват. Искаме да задържим младите българи и да върнем тези, които вече са излезли от страната като икономически мигранти, трябва да осигурим добро равнище на заплащане и качество на живот", каза още Калфин. 

Лидерът на АБВ Георги Първанов пък подчерта, че конкретният повод за дискусията по демографската политика е идеята за провеждане на Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

"Идея, която президентът прие и обяви, че има такова намерение. Формациите, които тук виждате представени, имаме намерение да изработим единна позиция, която да предоставим на този консултативен съвет, когато и да е той", каза Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews