Какво друго, освен приятелство, договорихме с Македония (снимки)

OFFNews 01 август 2017 в 20:57 11616 14

Премиерите Борисов и Заев подписаха днес в Скопие договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

След подписването и двамата изразиха очакване документът да бъде разгледан приоритетно и ратифициран от парламентите на България и Македония.

Но освен договора за приятелство, днес в Скопие се договорихме и по още редица въпроси: за развитието на железопътните връзки между София и Скопие; за нова директна газова връзка; за обучението на македонски военни и медицински сестри.

Железопътната връзка между София и Скопие

С изграждането на железопътна връзка между София и Скопие отваряме нова страница в отношенията между двете държави. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на среща с министъра на транспорта и съобщенията на Македония Горан Сугарески.

Европейската комисия категорично показа, че Коридор №8 е в основата на интеграцията на Западните Балкани и ще се търси целево финансиране, каза Ивайло Московски по време на двустранната среща.

Той заяви, че предстоят срещи с еврокомисарите Йоханес Хан и Виолета Булц за обсъждане на по-нататъшните действия на страните, участващи в проекта.

„Проектът ще гарантира транспортната свързаност между нашите държави и ще доведе до по-голяма сигурност, устойчивост и икономически растеж за целия регион“, допълни Московски.

„Надявам се, че подобни инициативи ще бъдат пример за другите държави от Балканите, защото пред нас няма по-добра алтернатива от транспортната свързаност“, посочи още той.

Министърът отправи покана към македонската страна да се присъедини към успешния проект Danube FAB, който България изпълнява съвместно с Румъния. Това ще доведе до постигане на още по-големи ползи и оптимизация на трафика във въздушното пространство.

По-рано днес двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство за развитието на железопътните връзки между София и Скопие. Документът ще послужи като основа за бъдещата съвместна работа по изграждането на железопътната връзка между столиците на двете държави. Българската страна пое ангажимент до 2027 г. да изгради жп линията София – Перник – Радомир – македонска граница. Македония, от своя страна, се ангажира да построи жп участъка Крива паланка – Деве баир – българска граница до края на 2025 г.

Ивайло Московски допълни, че в този програмен период е предвидено цялостното проектиране на отсечката София – Перник – Радомир – македонска граница. За жп линията от София до Радомир са изготвени технически проекти и подробни устройствени планове, които са на етап съгласуване, а за останалата част от отсечката в момента се подготвя документация за проектиране. Анализите показват, че ще бъдат необходими около 800 млн. евро за модернизация на цялата линия от София до Гюешево, добави той.

Ще обучаваме македонски военни и медицински сестри

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се срещна в Скопие с Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Македония.

Двамата министри на отбраната се видяха веднага, след като Борисов и Заев подписаха договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Каракачанов и Шекеринска обсъдиха възможностите за обучение на македонски военнослужещи в български висши военноучебни заведения, включително и за обучението на македонски медицински сестри във ВМА, както и за съвместни учения и тренировки на формирования от Специалните сили на България и Македония.

Експерти от нашето военно ведомство ще споделят опит при провеждането на стратегическия преглед на отбраната на Македония.

По-нататъшното военно сътрудничество между София и Скопие ще бъде обсъдено на среща, която двамата министри ще проведат до края на октомври.

Нова директна газова връзка

Правителствата на Република България и Република Македония потвърждават политическото си намерение за увеличаване сигурността на енергийните доставки за двете страни, региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз, както и изразяват подкрепата си за формирането на Европейски енергиен съюз.

Това предвижда подписаният днес между двете страни меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на природния газ. Документът бе подписан от министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и министъра на икономиката на Македония Крешник Бектеши.

Българката и македонската страна да проучат възможностите за изграждане на нова директна газова връзка между двете газови системи, пише в документа. За целта се създава съвместна газова работна група, в която се включват представители на министерствата на двете страни, както и експерти от газопреносните оператори.

В срок от шест месеца след влизането в сила на меморандума следва да бъде изготвен технико-икономически анализ, който да представи техническите, правните, пазарните, икономическите, финансовите и регулаторните параметри, необходими за реализацията на проекта. Решението за изграждане на нова газова връзка България и Македония ще вземат и на база съществуващата газопреносна инфраструктура, както и реализацията на проектите за интерконекторите Гърция-България, Турция-България и концепцията за газоразпределителен център „Балкан“.

Министър Петкова покани министъра на икономиката на Македония Бектеши да посети София между 10-ти и 15-ти октомври, за да се проведе първо заседание на работната група.

Дипломат № 1 на Македония към Екатерина Захариева: Благодаря ти, свършихме страхотна работа!

"Благодаря, Екатерина, благодаря и на целия твой екип. Свършихме страхотна работа. Договорът ще произведе приятелство и близост. Днес е исторически ден".

С тези думи министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров се обърна към министъра на външните работи на Република България Екатерина Захариева. Двамата разговаряха днес в Министерството на външните работи в Скопие.

"Никола, присъединявам се към благодарностите - и към теб, и към премиера Заев, и към екипите, които вчера вечерта финализираха текстовете. Твърдо вярвам, че  ако съседите ти не са добре, няма как и ти да си добре. Както каза и ЕС в своето изявление, това е вдъхновение за целия регион. Тепърва ефектът от този договор ще се измерва", каза Екатерина Захариева.

Българският външен министър добави, че страната ни е готова да съдейства с експертиза за реформите, които предстоят.

"Надявам се догодина най-после да имате позитивен старт на преговорния процес с ЕС. Искам да приветствам плана ви за реформи", добави Захариева.

"Желанието на българския бизнес да инвестира е огромно", каза още вицепремиерът. Министър Димитров я покани да посети Охрид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

14

косата

14.12 2017 в 16:33

Тролетарята е баннат? Похвално, сега може да пиша отново тук

7705

13

kristo g

03.08 2017 в 13:07

Манджата остана ,мерудията я няма .
Що така?

42249

11

Denis Rizanov

02.08 2017 в 13:43

Еми браво стефчо!
Профилът на Професора "блокиран поради неспазване на Правила за коментиране".

Айде пуснете си сега "системата" с платените шорошорасти и им сложете по 10К рейтинг за отскок! като онези гаронето, кума лиса, ленка и прочие травестити.
Построихте я демокрацията по краваристански образец и с краваристански пари.
Б-Р-А-В-О!

ънкъл дьорт антихриста ис хапи!

10571

10

Hissarion

02.08 2017 в 10:47

Московски щял да строи жп линия?! Това в рубриката виц на деня ли да го разглеждаме?

14355

9

neverland

02.08 2017 в 09:04

Е стой де професоре, нужен си ни, за цвят, Стефчо с военните познания и той, за всеки има малко местенце, а за мен по голямо :)

23293

7

Стефан

02.08 2017 в 01:54

Значи - така. Имаш три поста седмично, или нямаш нито един, никога.
Това място не е личния ти блог.
Ако ще имаш въпроси за демокрацията - ще ти отговоря. А засега мирясай.