Кабинетът решава провала "полицай във всяко село" с нов закон за охранителите

Правителството тихомълком прие закон за частната охранителна дейност

Юлиан Христов 19 юли 2017 в 12:17 11723 4

Кабинетът решава провала

На заседанието си в сряда правителството прие проект на Закон за частната охранителна дейност.

Законопроектът е приет без да бъде публикуван за обществено обсъждане и без да е ясно какво е съдържанието му. Приемането на такъв закон беше заложено в програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти.

От правителствената пресслужба съобщават единствено, че в закона е заложен принцип, който има за "цел да създаде равнопоставеност на субектите, извършващи частна охранителна дейност в условията на пазарна икономика".

Част от промените въвеждат по-голяма яснота в обхвата на всички видове охранителна дейност и премахват противоречията, които създават предпоставки за нелоялна конкуренция и спекулиране с издадените лицензи за охрана, се посочва още в съобщение на правителството.

От изказвания до момента на шефа на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов става ясно, че с новия закон се цели да се мобилизира ресурсът на частните охранителни фирми в борбата с битовата престъпност. Друга изречена от него идея, която вероятно може да е заложена в закона, е използването на записи от охранителните камери на частни фирми за разследване на престъпления. 

Именно несправянето с битовата престъпност в малките населени места доведе до идеята за полицай във всяко село, която второто правителство на Бойко Борисов лансира преди да подаде оставка. Тогава в бяха отпуснати 7 млн. лева за борба с битовата престъпност.

През 2016 г. МВР предложи Закон за частната охранителна дейност, който обаче не стигна до гласуване. С текстовете беше въведен изискването за регистър "Видеонаблюдение", в който трябва да се съхраняват записите от камерите на частните охранителни дружества.

Със закона се въвеждаше и задължителното изискване за членство на охранителните фирми в професионално сдружение. Лицензът на охранителите ще се отнема, ако търговецът не удостовери, че е член на сдружение за частна охранителна дейност или ако е прекратил членството си за по-дълго време.

Тогава също бяха предвидени нови видове охрана и беше предвидено МВР да следи за техническото оборудване, автомобилите и персонала, който трябва да притежава необходимата професионална квалификация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

19.07 2017 в 14:02

Когато една държава си повери външната сигурност на алианс със съмнително предназначение, и вътрешната сигурност в частни ръце, означава единствено отказ от национален суверенитет...

42249

2

Denis Rizanov

19.07 2017 в 13:35

Съкращаване на бюджета с 80% и разрешаване за свободно носене на огнестрелно оръжие! Освен това разширяване на обхвата на института на Неизбежната самоотбрана в цялост на законна собственост, както движима, така и недвижима.
Това е пътя към намаляване на циреите, които лежат в затвора, а и на нивото на престъпността въобще.
Двама застреляни крадци в малката селска къща ще пазят цялото село дълго от набези.