Иван Костов разкритикува доклада на БАН за АЕЦ 'Белене'

OFFNews 20 февруари 2018 в 13:45 6077 12

Бившият премиер (1997 - 2001) Иван Костов остро разкритикува доклада на Българската академия на науките относно изграждането на АЕЦ "Белене", предаде БТА.

Това се случи на дискусия в Народното събрание за осъществимостта на ядрената централа, на която Иван Костов прочете становище на неговия Център за анализи и управление на рискове (ЦАУР) към Нов български университет.

Костов бе категоричен, че не съществува нито вътрешно търсене, нито значим експортен потенциал, който да оправдае изграждането на нова ядрена централа. От друга страна, цените на алтернативните източници на генерация, на микса и борсовите цени правят този проект нежизнеспособен дори при оптимистичните оценки от доклада на БАН.

Бившият премиер подчерта, че заключението на ЦАУР е, че не трябва да се вземат предвид изводите от доклада на БАН. По думите му в анализа на БАН липсва завършеност, оценка на риска, на сценариите и техните комбинации, което създава основа за недопустими спекулации при изводите.

"Аргументите за заключенията се извличат от бройките комбинации, а не от тяхната реалистичност", каза още Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

13

Стефан

20.02 2018 в 22:31

Уран има предостатъчно, за докато се научат да мъкнат ортохелий от Луната. Там него го има за докато се наложи да се ометем от тука, или докато се самоубием преди това.
А енергията на централната звезда, е работа за цивилизация през едно поколение след нашата, остави тая работа.

23293

10

Стефан

20.02 2018 в 19:50

Това не само е ИЗГЛЕЖДАЛО невероятно, и не само вчера. Тая работа трае вече 13 и половина милиарда години. Понеже - природен закон. Но дори и тогава да е имало е-се, пак не е ясно, дали е можело да набута налудните си директиви в следващото развитие на Вселената. А в днес наблюдаваната вселена, важи законът за запазване на енергията.
Към каква енергетика се ориентира ес не ме интересува, понеже виждам как тихомълком се ориентира към собствената си десипация, щом искаш в енергетична терминология.

23293

8

Стефан

20.02 2018 в 19:17

ПО ПРИНЦИП НЕ МОЖЕ ДА ИМА БАЗОВА ЕНЕРГЕТИКА НА ВЕИ, стига вече с тая глупост. НЕ МОЖЕ, И ТОЛКОВА. Това е природен закон, и никакви писъци на ентусиазирани зелени комсомолци, не могат да го променят.

23293

6

Стефан

20.02 2018 в 18:00

Добре бе иване, добре бе костов! Никой не те кара да си купуваш кола. Тя е скъпа, чупи се и иска още пари, гори бензин, и даже някой ден може да се качиш на трамвая, и тя да не потрябва чак до следващия ден.
Не си купувай, и се успокой!