Иван Костов: Горд съм с приватизацията, мит е, че тя е престъпна

OFFNews 26 ноември 2017 в 09:45 13185 14

Снимка бТВ

Аз съм горд с резултатите от приватизацията, няма основание да се твърди, че тя е престъпна, това е мит. Резултатите от нея са положителни и това се доказва с числа. 

Това заяви бившият премиер Иван Костов по бТВ.  Ако твърдим, че приватизацията е престъпна, къде са осъдените, попита Костов. „Прокуратурата обяви навремето, че проверява 500 сделки от общо 10 000. Повдигнати са десетина обвинения и нито едно от тях не е издържало в съда. Няма нито един осъден за това, че е извършил престъпление в приватизацията”, подчерта бившият премиер.

Това, което трябва да се направи в момента, за да се излезе от този капан, в който са изпаднали и политиците, и общественото мнение, е да се направи приключителен баланс на Агенцията за приватизация”, смята той.

„България е най-бедната държава в Европа, защото на два пъти претърпя колосални фалити. Фалит държавата обяви официално през март 1990 г. и спря плащанията по външния дълг. Беше изключена от пазарите, беше невъзможно да се рефинансират нейните плащания, нейните задължения, особено в чужбина, и изпадна в тежка дългова криза. Втората причина е финансовият колапс от 1996-1997 г.”, посочи той.

Костов определи като необоносвана и оценката за стойността на държавната собственост, която е била приватизирана, която се повтаря до днес – за 30 милиарда. „Всъщност 30 милиарда няма”, категоричен беше Костов. „Резултатът от приватизацията по данните на НСИ, превърнат в щатски долари, е 4 825 600 000”, заяви Костов. Да се твърди, че тези милиарди са откраднати, е абсолютно неоснователно, подчерта още той.

20% от приватизацията е извършена по метода на масовата приватизация. Това означава да се твърди, че милиони българи са откраднали 20% от това, което са приватизирали със средствата на масовата приватизация. Следващата приватизация от 1997 г. до 2005 г. преминава на два етапа. През 1997 г. се приватизират предприятия, които са обявени за фалит. Големи 70 предприятия са обявени във фалит. Алтернативата беше или да бъдат фалирани, или да бъдат приватизирани, обясни бившият премиер.

„Инвеститорите, които купиха тези предприятия и ги спасиха – почти всички, с изключение на 2-3, също не могат да бъдат наречени крадци, защото върнаха живота на предприятия, които бяха умрели. Освен това да се твърдят тези неща е толкова безочливо. Стотици инвеститори от ЕС и от други страни дойдоха и приватизираха в България, тоест и тях ги обявяваме за крадци”, допълни той.

Да се твърди, че нашата пазарна икономика е родена от престъпен сговор, е много опасно, обобщи бившият премиер.

За предложените поправки в Конституцията

„Приравняването на приватизацията, за която няма нито една доказана престъпна дейност по време на нейното осъществяване, с престъпления срещу човечеството нека си остане на съвестта на тези, които го предлагат”, каза Костов по повод предложените от управляващите промени в Конституцията. 

„Да твърдиш, че един обществен, политически процес, извършван в цяла Източна Европа, при това с много по-лоши резултати, е престъпление, което е извършвано в България и е равно с престъпление против човечеството, е абсолютно несъстоятелно”, убеден е той.

По думите му целта на това предложение е да бъде закрепена представата в българското общество, че нещо лошо е направено, когато е сменяна структурата на икономиката на страната. 

„Но този, който го прави, трябва да осъзнава, че приватизацията е единственият начин да се създаде пазарна икономика в България. Тоест сега тези, които се радват на европейските средства, на икономиката, която е пазарна, свободна, трябва да знаят, че са влезли в съдружество с „престъпници”, които са извършили „престъпна” приватизация”, изтъкна той.

Според него това е „посяване на ветрове вътре в България”, защото прави нестабилна цялата тъкан на обществото, а тя е пазарна икономика, основана на частна собственост.

„Който сее ветрове, ще жъне бури. Това не може да мине без последици, защото се атакува самата сърцевина на европейска България, нейната частна икономика, нейната пазарна икономика”, заяви Костов. „Нямам от какво да се страхувам”, категоричен беше бившият премиер.

За АЕЦ „Белене”

Строителството на АЕЦ „Белене” е гигантски обществен риск, който ще очерни абсолютно всичко, което правят правителствата на ГЕРБ досега, каза още Иван Костов.

По думите му оценката, с която работи БАН за стойността на проекта „Белене”, е силно съмнителна. „Това е оценка от 2007 г., а сега сме 2017 г. Аналогична централа в Унгария струва 12,5 млрд. евро, а не 10, тоест тази оценка, при която казват, че проектът е възможен, е силно несъстоятелна”, отбеляза той.

По думите му фундаментална слабост е, че става дума за много архаичен, старовремски, социалистически проект, който е нежизнеспособен в условия на либерален пазар.

Премиерът на страната от 1997 г. до 2001 г. призна, че не иска хората да го запомнят с нищо.

„Не ме вълнува това, правил съм това, което трябва да се направи. И дори да се разруши след това, за мен няма значение, защото съм направил това, което е трябвало да направя. Аз съм дал каквото мога, направил съм всичко според силите си. И съм го направил, защото така трябва да бъде, така съм възпитан, това съм аз. И не ме интересува, че някой ще дойде, че ще го оплюе, че ще има скандали. Не ме интересува, аз съм дълбоко убеден. И мога да го докажа в дебат с всеки, но никой не смее да дебатира по тези теми с мен”, посочи Костов.

Нямам нужда от народна любов вече, имам нужда от истината. Истината ще излекува това общество, което в момента затъва все по-дълбоко и по-дълбоко, допълни Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

14

SC

29.11 2017 в 11:03

Лицето на лицемерието.

8408

13

tomysbg

27.11 2017 в 11:14

Голям мъж

7551

12

reKontra

26.11 2017 в 18:17

Костов като се ояви и каже няколко болезнени за суджука истини и форумните минусчии получават страхова невроза. Потапят се в лъжи и си вярат. Оня по-долу го направи дори член на политбюро :) Щото така са му казали,я баба му,я някой дърт милиционер. Даже,не си позлва нета да провери,кой е бил член на това бюро. Лъжа след лъжа...
Костов-страшилището на милиционерите и ДС доносниците.

8000

11

Titi Titora

26.11 2017 в 18:12

Костов е един лицемер, грандоман, зъл човек, презиращ хората.Имащ голямо самочувствие, че той винаги има право, а другите трябва да мълчат, слушат и изпълняват.
Затова унищожи СДС, защото му се противоречеше.
Много ми хареса този коментар.
Иван Костов, 1997 година: „Мястото на всички политици, виновни за всяка катастрофа на България е в затвора и тази справедливост аз ви я обещавам.“ /реч пред храм Александър Невски, преди качването му на власт и с обещание за „нов обществен договор."

Иван Костов, 2017 година, телевизия БТВ: „Разследването на политици е безсмислено рушене на авторитети, но травмата за тях остава. Кому е нужно това?“

8014

9

bay vi onq

26.11 2017 в 16:56

Премиерът, който ни спаси от втория фалит. И пак е прав в анализа си, а хейтърите нека си го плюят. Много хубаво си го каза човекът - не го интересува. Той направи това, което е трябвало. Сигурно е допуснал и доста грешки. Аз една не мога да му простя - че докара брадатия козел от Мадрид. Това за мен е най-голямата грешка на т.н. "преход".

10564

8

ultra-73

26.11 2017 в 15:22

Невероятно и професионално обосновано интервю на Иван Костов! На светлинни години са абсолютно всички премиери преди и след него!

12130

7

ds

26.11 2017 в 13:53

наглец, този продължава да ни има за овце

17439

6

мнение от IP

26.11 2017 в 13:43

Що за глупост? От масовата приватизация имам едни хартийки. Тази част от нея беше най-голямата пряка измама към всеки. А за останалата приватизация мога да кажа как се случи. След като взеха всички активи като почивни станции в министератвото на Божков безплатно назначиха борд от хора, които не знаеха дори какво работим
Директора си направи РМД (Работническо-мениджърско дружество). Но понеже и друг бивш директор си направи такова, нещата се разтекоха. И тогава го "продадоха" за 10 пъти по ниска цена от цената само на сградата.