Има ли корупция в искането за подмяна на касовите апарати, пита депутатът Красимир Янков

OFFNews 20 февруари 2018 в 13:01 3480 1

Соцдепутатът Красимир Янков се усъмни в необходимостта да се подменят отново всички касови апарати по инициатива на финансовото министерство. Той заподозря и корупционен интерес в подмяната им.

"Държавата ще задължи търговците да подменят за своя сметка около 400 000 касови апарати на стойност повече от 120 млн. лева, без конкретни аргументи. Създава ли това решение корупционна среда?", пита в своята позиция социалистът.

"Управляващите, чрез приходната агенция обявиха, че бюджетът губи стотици милиони от манипулиране на софтуера на фискалните устройства и издаването на фалшиви бонове и затова трябва да се подменят касовите апарати на търговците. Предлагат се промени в Закона за ДДС, които се налагат заради приети промени в Наредба № Н-18 на финансовия министър за отчитане на всяка касова бележка в реално време на сървъра на НАП, припомня Янков аргументите на министър Владислав Горанов.

Соцдепутатът го упреква, че министърът диктува на парламента, а не обратното, както изисква разпределянето на функциите на властите в една парламентарна република.

"Министърът променил наредбата, а сега депутатите трябва да променят закона. В република с парламентарно управление не е ли обратен редът? Първо Народното събрание приема закон, а след това се изготвят подзаконовите актове. Владислав Горанов е избран от народните представители, но с този акт разпорежда на парламента", критикува Янков.

По повод твърдението на Горанов, че се пропускат между 30% и 70% от оборотите макар, че сега също има връзка между фискалните устройства на фирмите и НАП, соцдепутатът задава въпросите: "Каква е гаранцията, че в кратко време няма да започне манипулация на софтуера и на новите устройства? Колко са установените конкретни нарушители? Акциите по курортите с физическо присъствие на данъчните служители до касовите апарати в заведенията и засечените обороти не са ли част от разкриването на тези нарушители и колко такива разлики в отчетените обороти в дните на проверките и в останалите дни са установени и как са санкционирани?"

"Когато няма аргументи за над 120 млн.лева, които ще бъдат платени, съмнението за корупция става основателно", категоричен е Красимир Янков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови