Христо Иванов: Цачева няма да прави правосъдни реформи, а Захариева ще замазва в Брюксел

OFFNews 09 май 2017 в 09:10 5488 7

Дублирането на ресор „Правосъдие” в новия кабинет е малко унизително за новия правосъден министър Цецка Цачева, смята лидерът на "Да, България!" Христо Иванов пред бТВ.

„На г-жа Цачева мандатът е да прави всичко друго, но не и необходимите реформи. Цачева ще крепи статуквото тук, а г-жа Захариева ще обяснява какви успехи имаме навън”, обясни още по-директно той.

По думите му Екатерина Захариева е отказала да бъде отново правосъден министър, защото това би означавало „да не пипаш Цацаров и да имитираш реформи”. Затова и в крайна сметка я склонили на следната конфигурация: „Едната няма да прави реформите, другата ще замазва в Брюксел”.

Иванов отбеляза, че познава Цачева и „оставена на себе си” тя би тръгнала в правилната посока, но е „получила инструкции” да не пипа властта на главния прокурор Сотир Цацаров и да му помага за овладяването на нови позиции в съдебната система, включително при избора на нов председател на Върховния административен съд.

„Не става дума за мои идеи, не става дума за някакви идеи, които „Да, България” е измислила. Това са неща, които се искат от евроекспертите. Или имаме реформа на прокуратурата, или всичко, което правим в съдебния сектор може да е много хубаво, но няма да е съдебна реформа”, подчерта бившият правосъден министър.

Иванов коментира и срещата на Сашо Дончев с главния прокурор. Според него акциите на държавното обвинение след „ЦУМ-гейт” са кампанийни и „във връзка с необходимостта на г-н Цацаров да замаже огромния си гаф” при срещата с бизнесмени.

„ЦУМ-гейт” е знак за дълбоката корупция на българското управление, че има едни хора, на които не им пука какви са им задълженията”, посочи лидерът на „Да, България”.

Според него даже версията на обвинител №1 и на посредника за срещата Георги Гергов (че издателят на в.”Сега” Сашо Дончев е дошъл с три листа конкретни искания към главния прокурор) е достатъчна за да се иска оставката на Сотир Цацаров: „Когато си обект на натиск, трябва да има реакция, не може да кажеш „Аз не се поддадох”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

6

newfoundland

09.05 2017 в 18:53

Поредното мрънкане, понеже народът избра да е извън политиката и няма да може да обслужва своите финансови благодетели.

12284

5

Kristiano789

09.05 2017 в 16:16

абе и ти като беше на тоя пост нищо не направи, тъй че не говори много

12373

4

Emigirl

09.05 2017 в 15:07

А Христо Иванов ще седи и ще нарежда като стара баба, без действия, без градивни идеи, само мрънкане

12392

3

мгергов

09.05 2017 в 14:16

Ей че всезнайко бе!

42249

2

Denis Rizanov

09.05 2017 в 09:50

Цачева няма да прави правосъдни реформи

Еми да! Тя си каза, още миналото лято, че за нея съдебната реформа е приключила. Направена е.
От друга страна този... пезевенк да ми говори кой министър как нямало да прави нищо при условие, че точно той беше на този пост и не свърши нищо... идва ми твърде много. Прекалено много!
Долу джийзъса! Долу ментетата в политиката!