Христо Иванов: Предсрочни избори ли - да не се чудим после дали на тях не се е явил Путин

В наш интерес е да окажем на Украйна и оръжейна помощ, но плаващо мнозинство тип шведска маса ни плаши, каза лидерът на Да,България

OFFNews 20 март 2022 в 10:54 11983 9

Снимка Архив

Управлението може да бъде критикувано за недостатъчна степен на координация и това е разговор, който се води в рамките на коалицията.

Кородинацията е трудна по условие, защото става дума за сложна и разнолика коалиция. На някои колеги не им харесва това, но аз от самото начало съм откровен с избирателите. Проблемът е организационен - създадохме твърде много формати за координация и планиране, но нито един от тях не работи достатъчно добре. Но коалицията продължава да бъде безалтернативна, защото идеята, че предсрочни избори ще покажат нещо коренно различно - това е възможно, но после ще се чудим дали случайно на тези избори не се е явил Путин. 

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по БНТ. Не е само в България, проблемът е глобален, хората са уплашени и това ги прави податливи на хибридни информации, обясни той. 

В някои отношения работим най-лесно с БСП, защото си знаем разликите, каза още Иванов. 

"Демократична България" и БСП са на различни позиции в управляващото мнозинство за това дали трябва да предоставим оръжейна помощ на Украйна, допълни той. "Какъв ще е резултатът - тепърва ще спорим, защото това не е лесно решение българското общество е разделено и е добре да мине такова обсъждане и да се роди консенсус. Рискът да минем на варианта "плаващо мнозинство" - решение тип "шведска маса" - днес си сипвам от пържените яйца с вас, утре пия кафе с някой друг, е фундаментален риск за нас и е нещо, което ни плаши. От тази гледна точка сме много въздържани да правим подобни провокации", каза Иванов. 

Той допълни, че управляващите ще продължат да търсят подкрепата на опозицията по големите въпроси, които касаят развитието на страната като позицията за Украйна и съдебната реформа. 

"Целта е да събираме по-големи мнозинства по такива важни теми. Така че ние ще спорим и ще заявяваме ясно нашата позиция - трябва да оказваме помощ на Украйна и да се възпозвавме пълноценно от членството в НАТО - включително да поискаме разполагането на многонационален сериозен контингент на българска територия, да продължава и да се засилва еърполисинга и е много сериозно да осъзнаем, че в наш интерес е да помогнем, включително с различен оръжеен капацитет, на украинските ни приятели. Защото техният успех е най-бързия път към приключването на тази война", каза Иванов. 

Има неща, които трябва да обясни професионалното ръководство на МВР, да не бързаме с политическите коментари, заяви Христо Иванов по повод ареста на Бойко Борисов. Въпросът не е в акцията, бг обществото ще оцени усилията на правителството, има серизони съмнения за корупция, каза още лидерът на "Демократична България". 

ГЕРБ крепи главният прокурор Иван Гешев, а той им осигурява безнаказаност, обобщи Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

10

Гражданин

21.03 2022 в 07:37

N 4. А кой закон на Нютон е поставянето на коня пред каруцата и защитата на недорасъл престъпник?

2994

8

Гражданин

21.03 2022 в 07:32

ААА това съвсем не значи, че сменилите ги или тия преди тях крадяха по-малко. Да не забравяме, че вътрешния министър е корумпиран до козирката, а Лъжливото канадче започна политическата си дейност с назначаване на роднини. Тоест показателите са налице за продължаване на подмяната. Колкото до магистралите пенсионерите може да не ги ползват директно, но олиото, за което се бият се транспортира по магистралите.

2994

7

Гражданин

21.03 2022 в 07:25

Плаши те я. При нови избори си вън от НС. А Путин беше вече на изборите, при това с твоя помощ.

2744

6

AAA

21.03 2022 в 00:39

Puhco , и ри мойто момче си тролче! Последните години България и българския народ бяха окрадени по най-просташкия и очеваден начин ,и такива като тебе промиваха мозъците на старците ,че трябва да са доволни че имат магистрали ( които разбира се нямат пари да ги използват). Така че хващай си влако за Буново и да те нема ;)

-8580

3

Е най-голямото предателство беше една хунта да развява раССийското знаме насред София вчера. В нормална държава Костя щеше да пише обяснения цяла вечер.

810

2

Възраждане не са националистическа партия.Това е руска- патриотична и анти българска формация.По лесно щеше да бъде, да не бяха ни го връщали,главатаря на "шепа нещастни фашисти"от Украйна.