Груевски не узна нищо от Борисов за какво се договорихме с Македония

Договорът за добросъседство между България и Македония ще е на три езика

Георги Савчев 22 юни 2017 в 22:21 10341 6

Снимка facebook.com/boyko.borissov.7

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който беше премиер на Македония в продължение на 10 години, се срещна днес в Брюксел с българския министър-председател Бойко Борисов.

Двамата са разговаряли след срещата на лидерите на Европейската народна партия. Водената от Груевски ВМРО-ДПМНЕ е асоцииран член на ЕНП.

Разговаряхме за евроатлантическото бъдеще на Македония и региона, обяви Борисов.

Не научих нищо от Борисов какво се е договорило на срещите през изминалите два дни в София и е нормално това да го научим - ние, като опозиция, и македонското общество - от настоящия премиер на Македония Зоран Заев, каза Груевски след срещата си с българския министър-председател.

Договорът за приятелство с България трябва да се подпише, но трябва да се внимава какво ще съдържа той и да няма последици по-нататък нито за България, нито за Македония, македонския народ и македонския език, коментира още Груевски, цитиран от пресцентъра на ВМРО-ДПМНЕ.

Договорът за добросъседство с България ще е на три езика

Документът ще бъда на три езика - английски, македонски и български, съобщи днес в македонския парламент премиерът Заев.

След завръщането си от София в Скопие той трябваше да отговаря на обвиненията от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, че  съдържанието на договора е скрито за обществото и така се накърняват македонските национални и държавни интереси.

Заев, който е и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, подчерта, че "България е първата страна, която призна Република Македония под конституционното й име."

Според него, подписване на договора от страна на България означава и признаване на македонския език.

Чрез този договор България иска искрено да премахне тегобите, които съществуваха между двете съседки, за да подкрепи Македония по пътя й към ЕС, подчерта македонският премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови