Готов съм за външен министър. Дали Радев ще ме назначи, е тест пред партньорите, заяви Даниел Митов

Г-н Главчев първо звънна на мен. Аз, разбира се, съм консултирал това с председателя на партията, иначе не бих взел решение, каза той

Ружа Райчева 18 април 2024 в 10:51 2070 9

Бойко Борисов и Даниел Митов в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Бойко Борисов и Даниел Митов в Народното събрание

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че е готов да поеме поста външен министър. По думите това дали президентът Румен Радев ще подпише указа за назначението му, е тест за политическата ориентация на държавния глава пред международните партньори на България. 

В кулоарите на парламента Митов каза, че е разочарован от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), защото тяхното говорене по отношение на номинацията му за външен министър следвало логиката на президента Румен Радев. "Мога да Ви уверя, че г-н Главчев е взел това решение напълно самостоятелно", каза Митов. 

"Президентът много добре знае какви външни политически позиции имам аз. Аз съм човек с ясен проевроатлантически профил", посочи Митов. 

Той обяви, че служебният премериер първо се е обадил на него да му предложи поста външен министър. 

"Разбира се, съм се консултирал с председателя на партията, няма да взема решение иначе", отговори той на въпрос дали това действие е било координирано с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 Зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че е разочарован от бившите им "некоалиционни партньори":

"Логиката на предлагането на служебно правителство бе променена с конституционните промени. То вече се назначава от премиера и ролята на президента е напълно променена. Служебният премиер трябва да търси подкрепа тук, в парламента."

Той призова ПП-ДБ да излязат и да защитят тази "нова логика" на промените в конституцията, вместо да се занимават с това да обясняват чие било служебното правителство.

"Ако президентът подпише указа, ние спокойно можем да излезем и да кажем, че ГЕРБ носи отговорност за външната политика в служебния кабинет", заяви Даниел Митов. 

Вчера президентът Румен Радев намекна, че не иска зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да става външен министър. Митов бе предложен за премиер от Главчев часове след среща на лидера на Бойко Борисов със симпатизанти в столичния район "Подуяне", където каза, че Главчев трябва да смени външния министър, "иначе ще има последствия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-10000

9

Ние, шивачките от Поликраище и Полски Тръмбеш не знаем сега да подкрепим ли Даниел Митов или сме против него... Кво да прайм сега... Лорер ми затвори телефона, Киро не го вдига, Боко си е изключил телефона... Галяяяя...

900

8

Петрак

18.04 2024 в 13:26

" това дали президентът Румен Радев ще подпише указа за назначението му, е тест за политическата ориентация на държавния глава пред международните партньори на България." - според мен е тест за сексуалната му ориентация

-1650

7

ob1

18.04 2024 в 13:18

Няма да ми писне:

Даниел Митов за Борисов през 2007 г.: "Продукт на милиционерска среда"

Даниел Митов през 2024г.: Зам.-председател на ГЕРБ

'nuff said

-10000

6

Бойко Борисов от Тутракан: Срамно е това, което правят ПП-ДБ. Даниел Митов е от тях - тест, а... Остап Бендер ряпа да яде...

17439

5

мнение от IP

18.04 2024 в 12:17

То хубаво, ама Даниел Митов е ярък партиец. Пък нали служебното правителство щеше да бъде "политически балансирано", каквото и да значи това. Явно всеки разбира промените в Конституцията както намери за добре...Служебното правителство не трябва да търси подкрепа в парламента, а да бъде контролирано от него, което е различно. Иначе щеше да се избира от парламента това правителство.

-10000

4

Сега ппдб трябва да подкрепят Даниел Митов, защото Галя ще ги мъмри.. Това е тест за кирчо...

1005

3

kokoto

18.04 2024 в 11:08

тез още ли са на свобода ?

-10000

2

Бойко е истински евроатлантик.

1935

1

Муню

18.04 2024 в 11:05

Ей маймуно, основната фумкция на служебното правителство, е да осигури честни избори!!!
ГЕРБ и ДПС се на грухтяха и на всички е ясно кои управляват и кои ще са виновни ако еврозоната и сухопътния шенген се забавят!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки