Горанов: Заслужаваме да сме в еврозоната, повечето българи мислят така

OFFNews 26 януари 2018 в 21:35 6880 1

Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред БНТ.

Той обяви, че се надява по-скоро да влезем в еврозоната, а на въпроса кога ще се случи това, Горанов посочи, че стандартният отговор е - когато сме готови, но трябва да настояваме да ни допуснат или да искаме ясни аргументи защо не е дошло времето. 

Министърът обясни, че вече е информирал европейските ни партньори за желанието да влезем в чакалнята на еврозоната до средата на годината, след което ще имаме две години за цялостното приключване на процеса. 

Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишният опит на други държави, заяви финансовият министър.

Той даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%.

Ако цената е 1% инфлация, аз съм готов да отстоявам това, категоричен беше Горанов.

Според него в България отдавна търпим негативите от членството в еврозоната, без да ползваме позитивите и да сме сме част от една модерна и интегрирана Европа.

Зависими сме най-вече от Европейската централна банка, процесът е отчасти политически, не сме чули рационален аргумент против това да сме част от това пространство, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

26.01 2018 в 21:58

Е хайде да чуем вкратце позитивите, ако е удобно. Опасявам се, че са като на комара...