ГЕРБ с идея за нов референдум за мажоритарни избори

OFFNews 20 юни 2017 в 09:25 4838 3

ГЕРБ предлага да има нов референдум за всички видове избирателни системи, плюс мажоритарната. Предложението направи председателят на правната комисия Данаил Кирилов пред БНР. 

Идеята на нов референдум е хората да избират между пет избирателни системи - мажоритарна – с абсолютно и относително мнозинство, два вида смесена – по немски модел и с механично смесване, и сегашната пропорционална система, но с подобрения.

"Нов по-обширен референдум е изходът от сегашната ситуация", смята Кирилов. Той обаче уточнява, че идеята не е обсъждана в парламентарната група на ГЕРБ. 

Последният проведен референдум у нас, проведен по инициатива на "Шоуто на Слави", струваше на държавата 47 млн.лв. 

Миналата седмица ГЕРБ вкара мажоритарния вот на Слави Трифонов за разглеждане в парламента, той обаче беше отхвърлен и получи подкрепа само от една партия, а дори и коалиционният партньор Обединени патриоти не подкрепи мажоритарния вот на ГЕРБ. Мажоритарният вот беше подкрепен само от партията на Марешки Воля, но те пък обявиха, че ще внесат свой собствен законопроект за въвеждане на мажоритарни избори, само че в 31 многомандатни района. 

А идеята за провеждане на нов референдум този път не се подкрепя от нито една партия, предава БНР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

20.06 2017 в 10:55

А със субсидията какво става? Искам да видя как всички гласуват против намаляването и до разумни размери. Ей така...за сведение.

7506

2

Жалко, УчиндолскотоСлаве си мислеше че ще става Президентин..