ГЕРБ посочиха Борисов за премиер, Реформаторите го подкрепиха

OFFNews 04 ноември 2014 в 15:04 14582 24

Снимка Сергей Антонов

Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател е Бойко Борисов и той ще бъде подкрепен от Реформаторския блок. 

Това стана ясно след срещата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Радан Кънев. Правителството ще има трима вицепремиери и 18 министри. За Реформаторите е отредено едно вицепремиерско място и шест министерски кресла. 

Вицепремиерът на Реформаторите ще е без портфейл. ГЕРБ ще има двама вицепремиери.

Предвидено е и министерско кресло за АБВ. 

Румяна Бъчварова обяви днешната среща като началото на финалните консултации.

Уточнени са съставът и структурата на кабинета, който подготвяме, обяви Бъчварова.

„Реформаторският блок никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да посочи своя кандидат за министър-председател.

Днес ГЕРБ посочиха своя лидер за кандидат за министър-председател и получиха подкрепата на Реформаторския блок“, уточни Радан Кънев.

Общото мнение било, че това бил най-стабилният вариант за консолидиране на мнозинство в 43-тото Народно събрание.

Бъчварова и Кънев отказаха да назоват имената на бъдещите министри и разпределението на ресорите по партии - те ще бъдат обявени, след като бъдат обсъдени и одобрени от ръководствата на парламентарните групи на РБ и ГЕРБ.

Ясно е само, че премиер ще е Бойко Борисов и разделянето на три на Министерството на икономиката и енергетиката – икономика, енергетика и туризъм. Очаквано ще бъде закрито Министерството на инвестиционното проектиране.

ГЕРБ очаква утре президентът Росен Плевнелиев да връчи мандата за съставяне на правителство на Бойко Борисов и обещават максимално бързо да представят кандидатите за министри.

По думите на Радан Кънев днес за първи път се поставя въпросът за името на премиера. Той уточни още, че няма да е министър.

„Ние сме извървели определен път, за да преценим, че това е най-стабилният и най-сигурният вариант за България. Нашият изборен резултат надали позволява всичко, което сме поставили като условия, да бъде изпълнено“, обясни той по повод заявката на Блока преди изборите Борисов да не е премиер, за да участват в коалиция с ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки