ГЕРБ надвиква Асен Василев на брифинг за затварянето на ТЕЦ-ове

Йорданка Веселинова 05 януари 2023 в 12:47 4008 8

Брифинг на

Снимка OFFNews/ Йорданка Веселинова

Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) се появи на брифинг на Асен Василев (ПП)

Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС саботираха брифинг на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Докато Станков суфлираше на Василев, Петкова се появи сред журналистите и реши да подвиква. 

Конфликтът започва рано сутринта с брифинг на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обвини Асен Василев за плана за затваряне на въглищните централи. Той заяви, че парламентарната група ще поиска отваряне на ПВУ и предоговаряне на условията, за да не се допусне прекратяване функционирането на централите.

Борисов заяви, че ГЕРБ ще внесе проекторешение в НС до утре. Вече има внесено предложение на ПП за изготвяне на позиция на България и иницииране на срещи с Румъния и Гърция във връзка с отразяването на последиците от войната в Украйна върху енергийната сигурност в региона и Националния план за възстановяване и устойчивост.

По-късно Асен Василев даде брифинг, за да отговори на тези обвинения. На него той заяви, че не правителството на ПП, а това на Борисов се е съгласило България да се откаже от мощности. По думите му още през 2020 г. той се е съгласил за намаляване на въглеродните емисии с 55% и затваряне на централите.

"Моят отговор беше, че с мой подпис като финансов министър това няма да се случи. То не се и случи. На среща в Брюксел заявихме, че по-скоро няма да има План за възстановяване, отколкото да допуснем България да заменя въглищни мощности с вносни газови", заяви Василев.

Той изтъкна, че ПП са предоговорили тези условия и настоящият ангажимент на България е да намали емисиите с 40%. Не е поет ангажимент за затваряне на централите.

По думите му заради войната в Украйна ситуацията е различна и все пак може да има някакво предоговаряне. Той е на мнение, че такъв опит ще е успешен, ако се прави на регионален принцип, а не само от една отделна държава.

"Има варианти, с оглед на войната в Украйна, да се работи заедно с Румъния и Гърция, защото въглищните централи в Маришкия басейн се отнасят не само до българската енергийна сигурност, но и до регионалната. Трите държави трябва да опитат, докато трае войната и не се стабилизира енергетиката на Европа, допълнително да предоговорят всичко."

Три минути след началото на брифинга се появи Жечо Станков от ГЕРБ. Той първоначално беше сред журналистите, но впоследствие опита застане до Василев и го обвини в лъжа. Станков цитира решение на НС, според което въглищни централи не могат да се затварят.

Междувременно Теменужка Петкова остана сред журналистите, скара се с пиарите на "Продължаваме промяната" и продължи да подвиква.

OFFNews/ Йорданка Веселинова

На този фон Станков викаше, че има поет ангажимент за затваряне на централи, а Василев - че няма такъв. Двамата обаче се обединиха, че парламентът трябва да вземе решение, с което да даде мандат на Министерски съвет да предоговори Плана за възстановяване.

В този стил продължи почти 20-минутното надвикване в парламента, което след брифинга пред стаята на ПП се пренесе и в пленарната зала, където продължаваше дебатът по доклада на временната комисия "Джемкорп".

Докладът за Gemcorp: Кирил Петков набързо и без проверка от ДАНС е подписал меморандума

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

8

редовно четящ

05.01 2023 в 18:21

Тя простотията винаги е креслива. Като не може с акъл, надвива с крясъци.

-1650

7

ob1

05.01 2023 в 17:24

Малоумни ми красимире, ГРОБ и сега са първа (не знам що го подчертаваш) политическа сила. И кво, що ви го няма правителството? Май нещо пишката не става, а?

А по темата кой какво щял да затваря - https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/borisov-obeshta-bryuksel-skorostno-da-zatvori-tec-ove
Ето ти го сенилния дядка-комунист преди две години какви ги е творил. Не е зле малкото п3д3растче Станков и оная крава Теменужка да си припомнят, че тия работи са обещавани от шефа им, пък тогава да си помислят дали да се излагат.

5827

5

pisnamiotmutri

05.01 2023 в 15:24

Простащина от калинки на мутренска партия създадена от Русия за да опростачва населението

-5840

4

смях

1042

3

danvan

05.01 2023 в 13:42

Маските паднаха и отвратителната (стил Атака) гербава същност става все по видима. Ще патят на изборите. Въпреки хартиената бюлетина и купения вот.

345

2

Джендо Джедев

05.01 2023 в 13:30

"Теменужка" някак съвсем естествено си отива с "подвиква" и "ГЕРБ". :D

-1650

1

ob1

05.01 2023 в 13:18

Каква изненада, неграмотните шебеци от ГРОБ могат само да крещят...
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков