ГЕРБ и "Атака" провалиха заседанието на парламента. Бавят Изборния кодекс

Елица Мартинова 17 февруари 2014 в 10:19 7453 10

Пленарна зала

Само 20 минути след началото на днешното извънредно заседание в пленарната зала останаха само депутатите на "Коалиция за България" и ДПС.

В началото на извънредния работен ден на депутатите, лидерът на "Атака" Волен Сидеров настоя парламентът да осъди изказването на депутата на ДПС Хюсеин Хафъзов.

Сидеров визираше речта на депутата, която той произнесе, след като парламентът отказа да допусне предизборните кампании да се водят на майчин език.

"Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмет Даутоглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм "за" демокрация и ще продължавам да бъда за нея. Без значение вашето отношение към демокрацията и към малцинствата в страната", бяха част от думите на Хафъзов.

Сидеров нарече изказването "скандално" и "недопустимо" и настоя парламентът да приеме декларация, в която да осъди думите на депутата от ДПС.
Тъй като предложението на националистите не бе прието, "Атака" напуснаха заседанието.

Минути след тях от пленарна зала излезе и ПГ ГЕРБ, без да посочи конкретните причини за бойкота. Малко след това депутатът на ГЕРБ Георги Андонов поиска поименна проверка. Тя установи, че в зала присъстват 110 депутати. Председателстващият Алиосман Имамов обяви 30-минутна почивка, през която зам.-председателят на парламента Мая Манолова направи опит да спаси кворума, като отиде да преговаря в стаята на "Атака". На излизане тя заяви, че решението си е на ПГ "Атака". Попитана дали парламентът ще склони да приеме исканата от Сидеров декларация, Манолова отговори лаконично: "Няма как да приемем нещо, което още не сме видели".

Втората поименна проверка отчете 109 депутати в зала и работата на Народното събрание бе прекъсната.

Така от "Атака" и ГЕРБ провалиха пленарното заседание, което бе насрочено извънредно от председателя на парламента Михаил Миков, тъй като в петък работният ден на депутатите приключи преждевременно заради скандала около агитацията на майчин език. Основна тема на днешното пленарно заседание трябваше отново да бъде Изборният кодекс.

Извънредно заседание е насрочено и за утре, вторник, от 10 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews