Георги Марков: Гол-голеничък, дибидюс, Бойко би БСП

OFFNews 18 май 2017 в 18:45 13028 11

Според бившия конституционен съдия и новоизбран депутат от ГЕРБ Георги Марков пропорционалната изборна система в България е довела до "политическа лудница и до псевдопарламентаризъм".

"Изборите трябва да са мажоритарни, защото така поиска народът. Царят не взе толкова гласове, колкото хора гласуваха с да на референдума. От избора на Желю Желев за президент такъв вот не е имало. Резултатът е убийствено в полза на мажоритарното гласуване", каза Марков в предаването "На 4 очи" по бТВ.

Депутатът нарече "лабораторни хора, които не разбират от правене на избори" политолозите, критикуващи въвеждането на изцяло мажоритарен избор.

Според Марков именно заради сегашната система Борисов не можел да управлява самостоятелно, тъй като у нас имало прекалено нисък праг за влизане в парламента (4 процента) и защото партията, която вземе най-много гласове, не получавала бонус депутати, както е в Гърция.

"Хората искат да видят кого избират, а не анонимни", каза той.  

Марков посочи, че е вярно, че мажоритарната система облагодетелства големите партии, но даде пример как Бойко Борисов сам победил БСП.

"Гол-голеничък, дибидюс, само с един Цветанов Бойко се яви на кметските избори в София и би БСП. Партия не се прави лабораторно, по кафенета или по интернет”, каза депутатът.

Марков продължи и с критика към Реформаторския блок.

"Те се заклаха, станаха на две нули. Пропорционалната система ще затрие парламентаризма, Цветанке", обърна се бившият конституционен съдия към водещата Цветанка Ризова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

10

Denis Rizanov

19.05 2017 в 09:20

Майндърбайндър, изключително изкусно си опляскал опонента си с 2 вербални мавашита, но победата не е твоя.
Не можеш да завъртиш и сведеш нещата до обсъждането от една страна на положителните неща на пропорционалната система, а от друга на отрицателните пак на същата пропорционална система.
:)
Не е коректно. Няма да бъде коректно и ако обсъждаме само мажоритарната система. А изключително некоректно ще е ако направим дебат пропорционална vs мажоритарна система, както се опитват да правят това от редакцията на този форум.

9029

7

directino

18.05 2017 в 23:20

"местни хора могат да пробият партийните парашутисти от Шоплука""

В момента във всеки град и село имаш същите мажоритарни избори в два тура (за кмет). На колко места въпросните местни хора са пробили Герб и БСП? Няма как да е различно като добавиш към някой малък град няколко хиляди или разделиш голям град на 2-3 района.

63994

3

Red or Dead

18.05 2017 в 21:16

ОТВРАТИТЕЛНАТА МЪРША.....агент николай......чудя се КОЙ е по-гнусен......тази ПАЦАВУРА или женя......на ТИКВАТА задника постоянно е.....олигавен от подобни мърши безподобни....

9029

2

directino

18.05 2017 в 20:27

"Ако получените гласове на последните избори от герб се разпределят на 240 района,се получава средно 4800 гласа,което по никакъв начин не означава спечелени избори."

Използвайки твоята логика - ако герб имат 4800 гласа, БСП ще имат малко над 4000 и при общо 15000 гласували точно техните представители отиват на втори тур. Това значи само Герб и БСП в парламента (без няколкото депутата на ДПС от турските райони). Да, не означава победа на ГЕРБ, но дали пълно мнозинство ще имат Герб или БСП, на повечето българи ще им е еднакво криво. Да не говорим, че 30% от гласувалите изобщо няма да са представени в парламента.