Gallup International: Българите предпочитат в пъти повече Путин, отколкото Тръмп

OFFNews 26 януари 2018 в 17:26 9324 2

Снимка kremlin.ru

На въпроса "Ако трябва да изберете кой от президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин да управлява Вашата страна, кого бихте избрали – Тръмп или Путин?" българите отговарят така: 26% - Путин, 6% - Тръмп, 42% - нито един от двамата.

Данните са от глобалното изследване „Край на годината“ на Gallup International Association (която няма нищо общо с Gallup и Gallup Poll).

29% от населението по света декларира, че между президента Тръмп и президента Путин хипотетично би предпочело руския президент да оглавява неговата страна. Доналд Тръмп е предпочетен от 17%.

В 9 от изследваните 55 страни американският президент бележи превес над руския си колега, като сред тези страни са Косово, Албания, Филипините и САЩ.

Владимир Путин пък печели потенциалния вот за лидерство в 25 страни. Сред тях има и много страни, които обичайно показват симпатия към Путин, но тук са също и Германия, Франция и Ирландия.

В 20 страни по света се наблюдава отхвърляне и на двамата кандидати - или сред около 45% от всички изследвани лица.

В Русия потенциално съвместно световно лидерство, упражнявано заедно с САЩ, се подкрепя от 40% от населението.

"Точно една година след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, международните отношения вече не са същите. Докато в американската икономика има прогрес, а армията на САЩ става по-силна, Тръмп не успява да привлече симпатиите на хората по света, а САЩ вече не са възприети като абсолютния световен лидер в по-голямата част от света. От биполярен свят през Студената война през доминиращи САЩ след 1989 г., днес света изглежда, че се трансформира в по-цветно място. Различни констелации на нациите (или „констенации“) се появяват пред очите ни като израз на нова регионализация на света - не на географски принципи, а на споделена гледна точка за бъдещето." - коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация „Галъп интернешънъл“.

Общо 53 769 души са интервюирани в световен мащаб за целите на глобалното изследване „Край на годината“.Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови