ЕП дава близо 2 млн. евро за наводненията в Мизия

OFFNews 24 юни 2015 в 12:28 3033 1

Комисията по бюджети в Европейския парламент одобри  финансовата помощ за справяне с последствията от наводнeнията в Мизия през лятото на 2014 г. на редовно заседание в Брюксел.  Докладът беше приет с пълно мнозинство, съобщи пресслужбата на  ЕНП/ГЕРБ.

Отпускането на помощта за България, която възлиза на 1 983  600 евро, следва да бъде гласувано и на пленарна сесия, което е планирано за юлската сесия в Страсбург. 

Най-големият дял от спешната помощ се предвижда да се използва за възстановяване на инфраструктурата и особено на водопреносната мрежа. Докладът, в който се разглежда помощта за България, предвижда подкрепа за засегнати от наводнения райони в Италия и Румъния, пострадали в същия период. 

Фонд "Солидарност" на ЕС осигурява финансова помощ в случай  на природни бедствия, ако щетите надвишават 3 млн. евро или 0,6% от БВП (за страните с по-ниско от средното ниво на БВП).

Годишният бюджет на фонда възлиза на 1 млрд. евро и се използва  за спешно възстановяване на инфраструктурата, свързана с транспорт, телекомуникации, доставяне на питейна вода,  енергетика, доставяне на временно убежище или спешна помощ за
пострадалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки