Енчев внесе сигнал в прокуратурата срещу Комисията по досиетата

OFFNews 21 април 2015 в 15:03 2445 5

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Велизар Енчев внася сигнала в прокуратурата срещу Комисията по досиетата.

Независимият депутат Велизар Енчев и лидер на новото движение "Българска пролет" внесе сигнал в Софийската градска прокуратура срещу Комисията по досиетата.

В него Енчев се обръща към градския прокурор Христо Динев като депутат, който желае да преустанови порочна практика на комисията, съобщи БГНЕС.

В сигнала си Велизар Енчев посочва, че по време на негови контакти с комисията, за да се запознае с личното и работното си дело в НРС, е получил преснимани на хартиен носител десетки негови шифрограми. Те са изпратени от Резидентурата на НРС в Белград в периода 1987-1991г.

"Както сами може да се убедите в тези шифрограми и изпратени по дипломатическа поща поверителни документи, под заличените с маркер текстове прозират имена на наши секретни сътрудници в бивша Югославия – всичките чужди граждани", се казва в сигнала. Като напомня, че законът не позволява обявяване на имена на чужди граждани от комисията, Велизар Енчев смята, че има достатъчно доказателства за извършено престъпление – както по НК, така и по закона за дейността на комисията.

На излизане от Съдебната палата независимият народен представител каза, че е внесъл само част от документите, с които разполага, получени от комисията. "Сметнах за необходимо да внеса само част от документите, като останалата ще представя на парламентарната комисия за национална сигурност", уточни той.

Енчев внесе и предложение в Народното събрание да се закрие Комисията по досиетата. Екатерина Бончева, член на комисията, му отговори задочно, че викой досега не е пострадал от работата на комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков