Екоминистърът обеща: Проектът за Карадере няма да бъде одобрен

OFFNews 25 март 2014 в 10:43 3732 11

Искра Михайлова

Снимка БГНЕС

Инвестиционният проект за застрояване на Карадере няма да получи одобрение, защото обхваща две територии, защитени по "Натура". Това заяви пред ТВ 7 министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Екоминистърът подчерта, че меморандумът между инвеститорите и Министерски съвет не е равносилен на оценка за въздействието върху околната среда и на оценка за съвместимост.

"Разрешение за проекта няма как да бъде дадено, защото той обхваща две защитени територии по "Натура", а в точка 15 от въпросния меморандум е записано, че решението за даване на категория "инвеститор" не освобождава инвеститора от задълженията му да спазва екологичното законодателство на България", каза Михайлова.

Тя посочи още, че до МОСВ по темата са изпратени само две писма. В първото, изпратено до Регионалния инспекторат в Бургас, се пита каква е процедурата за получаване на резрешение според екологичното законодателство. Второто писмо е изпратено до зам.-министъра. В него е отправен въпросът дали е възможно да се съчетаят две процедури - по оценка на въздействието и процедура за определяне на съответствие.

"Получили са указание, че е възможно, но решението се взима за всеки конкретен проект. Дотук. ние повече за проекта не знаем", посочи министърът.

Михайлова коментира, че не знае нищо за инвеститорите по проекта. Тя заяви, че са нужни промени, които да изискват инвеститорите първо да съгласуват съвместимостта на проектите си с българското законодателство и чак тогава да ги подлагат не обсъждане.

"Аз ще предложа да добавим поне още едно изречение в закона, което да гласи, че преди да бъде процедиран проектът, той трябва да получи становище по ОВОС. Без оценка за въздействието за нас този проект не съществува", каза Искра Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки