Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Донев: България покрива стандартите на ОИСР във висока степен

OFFNews 04 април 2023 в 18:45 1015 0

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Гълъб Донев

България покрива стандартите на ОИСР във висока степен, заяви премиерът Гълъб Донев на съвместна пресконференция с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман.

"Нашата първоначална самооценка показа, че България покрива стандартите на ОИСР във висока степен. При максимална вътрешна мобилизация, разполагаме с възможности да приключим присъединителния процес за около три години", добави той.

По думите му най-важното предимство на Организацията е, че тя е безспорен източник на експертиза и на най-добри практики във всички сфери на икономическото, социалното и общественото развитие, както и че за България активният диалог с ОИСР е възможност за намиране на подходящи решения за подобряване ефективността на публичните политики.

Донев уточни, че за България присъединяването към ОИСР е катализатор за реформите, от които има нужда страната ни.

„Не разглеждаме членството си като карта за достъп в клуба на богатите. За страната ни това членство е приобщаване към ценностите на Организацията за свобода, демокрация, върховенство на закона, закрила на правата на човека, както и към отворена, конкурентоспособна и прозрачна пазарна икономика.”

Според генералния секретар на ОИСР след COVID пандемията българската икономика много бързо е започнала стабилно възстановяване. То обаче е било преустановено от глобалната енергийна криза заради войната на Русия в Украйна.

Корман добави, че 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews