Десните зоват софиянци да си поискат Витоша

OFFNews 11 януари 2018 в 12:56 6628 5

ДСБ, Да,България и Зелените искат да бъде разтрогнат или ревизиран приватизационният договор с Витоша ски, така че да се осигурят функциониращи лифтови съоръжения в планината. 

Това стана ясно от думите на Марта Георгиева, общински съветник в София, на брифинг в централата на ДСБ. 

Десните настояват още Столична община да предвиди средства в бюджет 2018 за: за евентуалното премахване за сметка на собственика на съоръженията, за които след проверка бъде установено, че са опасни и за които собственикът отказва да се погрижи и подобряване на автобусните маршрути с по-редовно разписание и връзки, както и с използването на автобуси на природен газ или най-добре електрически превозни средства. 

Десните искат и "да започнат публична дискусия за цялостно развитие на туризма, която да включва следните мерки:

- разработване на цялостен план за интегриран достъп до планинаната и ангажимент на общината в поддържането на туристическата и комуникационна инфраструктура;
- разработване на цялостен план за развитието на ски и други спортове на Витоша с приоритет детския и масов спорт;;
- оценка, за целите на следващия план, на възможностите за връзки между съществуващите писти и трасиране на нови, без излишна сеч и премахване на морени, както и за възстановяването на съществуващите по-малки трасета;
Сегашното положение, при което достъпът до планината е силно затормозен, ски се карат на една сериозна писта, а практически всички съоръжения са опасни и/или неработещи, е крайно недопустимо. И отговорността е споделена между управляващата номенклатура на ГЕРБ и "Витоша ски ЕАД“. 

Затова ние, насърчавайки софиянци да си поискат Витоша обратно, започваме подписка за връщането Витоша на нашия град и ще организираме публична платформа за дискусия, която да предложи визия за развитието на Витоша, заявяват от ДСБ, Да,България и Зелените. 

През декември 2007 г., при кмет Бойко Борисов и мнозинство на ГЕРБ в Столичен общински съвет, въжените линии за достъп на софиянци бяха продадени на регистрираното същата година дружество “Витоша ски“ ЕАД, припомнят десните партии. 

Елен Герджиков, шеф на СОС във фейсбук: 

През последните два дни в публичното пространство се разпространява една лъжа, която се чувствам длъжен да опровергая. Твърди се, че решението за приватизация на "Въжени линии" ЕАД през 2007 г. е гласувано от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Да, гласувано е през 2007 г., но през месец юли (26.07.2007), когато в СОС все още няма нито един представител на ГЕРБ. За сметка на това там са БСП (19 човека), СДС (10), ССД (9), Гергьовден (6), ДСБ (6), Демократи за София (5), НДСВ (4) и 2-ма независими. В изпълнение на това решение агенцията за приватизация извършва процедурата и нейният тогавашен директор подписва договора. 

В опитите си да намеря изход от безумната ситуация със съоръженията на Витоша и достъпа до планината съм чел този договор многократно и винаги съм казвал, че той е обида за здравия разум. Първо, всеки договор за наем на гарсониера е по-дълъг и подробен от въпросния приватизационен договор. Второ, той не задължава дружеството „Витоша ски“ да предоставя услугата, т.е. те могат да работят или не, когато си поискат. Трето, задължението за инвестиции е всъщност пожелание. И най-важното, няма клауза, неизпълнението на която да е основание за разваляне на договора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11568

4

PetarD

11.01 2018 в 16:00

ОК, съгласен съм с всичко, само спрете да ги наричате "десни".

12373

3

Emigirl

11.01 2018 в 15:18

Да България решиха да яхнат вълната и да понатрупат малко точки чрез манипулации за природата

12392

2

мгергов

11.01 2018 в 14:58

Абе...не им ли беше друго приоритет? Много почнаха "а на лево - а на десно..." нещо...Отделно Витоша в момента е в патова ситуация както знаем...

10571

1

Hissarion

11.01 2018 в 14:03

Смешните зовяли софиянци. Мъчат се да се отъркат в някоя кауза с по-голяма обществена подкрепа, пък току виж някой извън медиите реши, че са фактор за нещо.