Десните: Плевнелиев действа хаотично, няма стратегия

OFFNews 10 август 2014 в 17:06 4825 6

Коалиция "Десните".

Постът служебен министър по организацията на изборите, без ясен мандат и предварително поставени цели, е опит да се прехвърли отговорността по провеждането на изборите от целия кабинет върху едно лице.

Това се казва в становище на Коалиция "Десните", в която влизат партията на Надежда Нейнски „Синьо единство“ - с председател Христо Панчугов, Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон, Българският демократичен форум (БДФ) и няколко души, свързани с ДСБ, но в качеството си на „гражданска квота“ - Деница Сачева, Илко Семерджиев и др.

"Провеждането на честни избори е основната задача на всяко служебно правителство, което от своя страна е отговорност на президента. Опитът да се назначи специален министър при това след обявяването на целия състав на служебното правителство, в последните часове на края на работната седмица, последван от бърза оставка дори преди встъпване в длъжност, е смущаващ", пише в позицията на "Десните".

Според тях хаотичните действия на президента за този пост показват липса на стратегия и визия относно нужните мерки за гарантиране ефективното и честно провеждане на предстоящите избори.

"Десните" призовават служебното правителство в кратки срокове да представи мерките, които ще предприеме за организацията на изборния процес, насочени към осъвременяване на избирателните списъци - гарантиране на изборния процес срещу възможности за злоупотреба; приоритетна и превантивна борба с практики като организиран, купен и манипулиран вот; подготовка на изборната администрация и провеждане на нужното обучение на членовете на РИК и СИК; mодготовка и провеждане на кампания за информиране на българските граждани за изборния процес; mодготовка на промени в изборното законодателство, които да създадат условия за промяна на Изборния кодекс от следващото Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews