Десни партии се обединиха в искане за вето над съдебни закони

Антония Чорева 03 август 2017 в 13:15 8444 2

5 партии внесоха искане за налагане на вето в президентството върху промените на три закона - Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за опазване на околната среда. Точно в 11 часа пред главния вход на президентството се събраха представителите на "Да, България!", ДСБ, БЗНС, ДЕОС и Зелените, за да влязат заедно при президента Румен Радев, който по закон може да наложи вето над приетите от парламента закони до две седмици след приемането им. 

Това е първата общо действие на десни партии след изборите, но силно впечатление направи, че при Радев не се появиха лидерите на десните партии, a представители от структурата на организациите. Обяснението беше, че лидерите са в летен отпуск. 

Исканията на събралите се партии са президентът Румен Радев да наложи вето върху трите закона, а мотивите че промените в тях нарушават правата на българските граждани, отстъпление са от базисни конституционни принципи и са стъпка назад с десетилетия в съдебната реформа. 

"Да, България!" се представляваше от доктора по конституционно право Атанас Славов, който обясни, че приетите от парламента промени в трите закона в последната седмица преди лятната отпуска на депутатите, целят да заменят независимостта на съдебната власт и правовата държава и по-точно: "Законът за съдебната власт поставя под прокурорски контрол съдиите, също има опит на практика да се наложи контрол върху независимия съд, както и се налага невъзможността магистрати да членуват в сдружения и организации". Славов добави, че при приемането на тези закони са нарушени законодателни процедури, като са внесени промени в последната секунда отвъд срокове и законите нямат обществено обсъждане и оценка на въздействие.

"Вместо съдебна реформа, се правят крачки назад - десетилетия назад", коментира Атанас Славов.

Емил Георгиев от партия ДЕОС пък разясни за промените в Наказателно-процесуалния кодекс: "На Специализирания съд се дават допълнителни правомощия, които следват българската поговорка "Както си постелите, така и ще спите". И в моемнта властимащите си постилат добре, за да спят добре. Ако някой иска да им посегне в бъдеще, ще трябва да стане в специализирания съд, където ще делата срещу тях ще се гледат от проверени съдии. А дела ще има. Всичко е направено за наши хора", обясни той. Според вносителите на искането към президента се утвърждава съдебна номенклатура, която да осигури безнаказаност за управляващата в момента клика.

Зелените обясниха, че протестират пред промените в Закона за опазване на околната среда, направени от депутатите, а те са свързани с това, че по предложение на ГЕРБ екооценката на национални обекти при ОВОС вече ще е само на една съдебна инстанция. "Това е опит на управляващите за безнаказаност от прокурор", обясниха те.

Ако президентът не наложи вето, което трябва да направи до следващия четвъртък-петък, когато изтича двуседмичният срок от приемане на законите, отново заедно същите партии ще се обърнат към Конституционния съд, след това до омбудсмана и Висшия адвокатски съвет. 

На въпрос OFFNews защо са заедно в тази инициатива точно тези партии, Димитър Божилов, който представляваше ДСБ днес, обясни, че в момента е по-важно партиите със сходна ориентация да се съюзят зад обществения интерес и тъй като това не се случва в парламента, те се съюзяват, за да защитят интереса на обществото. "По настоящем имаме едно обединение около позиция, което цели превенция на обществoто. Ще използваме всички политически средства, за което търсим и партньори, които са се позиционирали в дясно", каза още Божилов. 

А на въпрос поканени ли са представители на Реформаторския блок или на СДС, Атанас Славов изрази съмнение: "То Реформаторският блок вече го няма". 

Политическите коалиции са предизборно нещо, сега се правят общи действия зад каузи, категорични бяха представителите на всички присъстващи партии. 

По-късно и 10 граждански организации внесоха искане към президента Румен Радев да наложи вето върху същите закони - сред тях Инициатива "Правосъдие за всеки", Граждански блок.

"Искаме вето на скандалните промени в Закона за съдебната власт и НПК, които директно посягат на независимостта в работата на съдиите, създават "специални" правила за "специални дела" (като при извънреден трибунал) и нарушават Конституцията и редица международни актове, по които България е страна", пише в мотивите на гражданските организации. Според тях промените създават и привилегии за "послушковците на статуквото във ВСС, които на изпроводяк да си се самоназначат по върховете на съдебната власт - където си харесат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

2

Emigirl

03.08 2017 в 15:19

Закона за съдебната власт има нужда още от доизкусуряване, ама другите два са си ок, какво са се размрънкали

12284

1

Kristiano789

03.08 2017 в 14:46

тия всичките партии не са ми хич, ама хич сериозни. само си лаят, а в същото време си гледат и те далаверките на дребно