Депутатите приеха нови компенсации за небитовите потребители на електроенергия

Йорданка Веселинова 08 ноември 2022 в 16:33 1004 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Делян Добрев

Нови компенсации за небитовите потребители на електроенергия приеха депутатите с 186 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържал се".

Решението на ГЕРБ-СДС предвижда компенсациите да бъдат в размер на 100 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на "БНЕБ" ЕАД за съответния месец: Базова цена в размер 200 лева за мегаватчас (MWh) за крайните клиенти, присъединени в мрежа високо напрежение и базова цена в размер 250 мегаватчаса за крайните клиенти, присъединени в мрежа от ниско и средно напрежение.

Предвижда се МС да изготви програмата за компенсации в срок до един месец, като мярката следва да важи от 1 януари до 31 декември 2023 г.

Владислав Панев от "Демократична България" заяви, че право на тези помощи ще имат само нуждаещите се, така и предприятията, които отчитат свръхпечалби. Той най-големите фирми да имат право на компенсации ако са инвестирали в енергийна ефективност и ВЕИ-та. Нарушителите ще трябва да връщат помощите, но в петорен размер. Предложението на Панев бе прието

Румен Гечев от БСП пък заяви, че това проекторешение е противоконституционно, защото в него се предвижда сумите да идват не само от държавните фирми със свръхпечалби, но и от частните такива. Петър Чобанов от ДПС предложи в текста да се задължи МС да разработи механизъм как намалението в разходите на енергийните предприятия да понижи цената на продукцията им.

В крайна сметка Делян Добрев редактира текста си и предложи средствата за компенсациите се идват от вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", които се събират по регламент, разработен от МС. По този начин депутатът от ГЕРБ отговори на критиката на Румен Гечев.

Георги Самандов от "Български възход" поиска проекторешението да се преразгледа, защото в момента единственият ефект от него е увеличаване на инфлацията. Мартин Димитров от "Демократична България" поиска анализ от Министерството на енергетиката за ефекта на мерките върху инфлацията, който да бъде представен в срок до една седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews