Депутатите отрязаха РБ за явното гласуване, но отмениха тайното

Ивайло Анев 09 декември 2015 в 17:05 3510 1

Снимка БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов и главният прокурор Сотир Цацаров.

Народното събрание не прие предложението на Реформаторския блок решенията на Висшия съдебен съвет (ВСС) за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи да се взимат с явно гласуване.

Това се случи близо час след като правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка от поста, заради приетите квоти във ВСС, които бяха предложени от АБВ.

Със 190 гласа „за“, 27 „против“ и 1 „въздържал се“ депутатите обаче приеха идеята на РБ, отменяща текста от Конституцията, според който кадровите решения във ВСС ще с взимат тайно. Според вносителите това отваря възможност за въвеждане на явно гласуване, но в Закона за съдебната власт.

По време на дебатите реформаторът Димитър Делчев призова да остане "поне тази частичка от съдебна реформа", която да бъде приета.

Мартин Димитров го подкрепи, като посочи, че Христо Иванов е поредният "честен министър", който си отива след решения на Народното събрание - след Веселин Вучков.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че движението ще подкрепи направеното предложение за отпадане на тайното гласуване, но с резерви.

"Спорът явно или тайно да се гласува е от векове. От парламентарната група на ДПС ще подкрепим предложението конституционното ограничение ВСС да взима решенията си с тайно гласуване да отпадне. Искаме обаче да предупредим, че не трябва да се възлагат свръхочаквания да се реформира системата през промяна на начина за гласуване", заяви Местан от парламентарната трибуна.

От БСП обявиха тайното гласуване за недемократично и разкритикуваха в цялост всички конституционни промени, предложени от Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков