ДБГ: Абсурдно е властта да вкарва в затвора заради информация за банките

OFFNews 17 юли 2014 в 13:05 2853 1

Йонко Грозев

"Движение България на гражданите" се обяви против приемането на поправката в Наказателния кодекс за отговорност при разпространение на информация за банки.

Приемането на законови промени, предвиждащи наказателна отговорност за критикуване управлението на финансови институции, поставя под съмнение качеството на управленските приоритети на Народното събрание. Основна цел на такива промени е запазване в тайна на вложителите и кредитополучателите на КТБ, както и тайната за това как ще се изразходват предлаганите 2,7 милиарда лева нов държавен дълг, пише в позиция на партията, приета днес.

„Движение България на гражданите“ е категорично против приемането на специално законодателство, защото "то не би могло да защити публичния интерес по-ефективно от действащата към момента нормативна база."

Кризата в КТБ не дойде от безотговорно публично говорене за финансовите институции, а от ненавременна реакция на компетентните органи в държавата. Съществен фактор беше и подкрепата от поредица правителства на прекомерната концентрация на публични средства в банката, които са в основата на неестествения ръст на активите й, категорични са от ДБГ.

Приоритет е „запушването на устата“ на критиците. В тази кризисна ситуация и при изключително малкото време, с което разполага Народното събрание, такива промени в НК са обществено безотговорни и са в разрез с публичния интерес. Призоваваме депутатите от ГЕРБ и ДПС, които на първо четене подкрепиха промените в НК, да преосмислят позицията си, заявиха от „Движение България на гражданите“.

Има ясно законодателство, прието навсякъде в ЕС - директивата за гарантиране влоговете до 100 хиляди евро в банките, и ако някой твърди, че трябва да се отклоним от него и да се плати и над този лимит, той трябва да обясни защо да стане това. Така коментира ситуацията около КТБ пред Дарик радио днес адвокат Йонко Грозев, правозащитник и заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

Що се отнася до вложенията на бизнеса в банката, т.е. по-големите суми, то навсякъде по света хората добре си правят сметката на какви финансови институции поверяват средствата на компаниите си. Ако човек е преценил да се довери на една странна банка, чия е отговорността за това, добави още Грозев.

Според него, поемането на задълженията на КТБ от цялото обществото и всички данъкоплатци е неприемливо.

Той определи като притеснително приемането на първо четене вчера от ДПС и ГЕРБ на поправки в Наказателния кодекс за затвор при разпространение на сведения за банки и финансови институции.

Грозев нарече поправките абсурдни, тъй като, според тях, дори когато човек говори верни неща, може да се окаже в затвора.

По този закон аз не мога да говоря за безобразията, които се вършат от държавата, защото те са смущаващи и всяват паника, даде пример той и каза, че това е нарушаване свободата на словото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков