Човек на БСП все пак влезе в КЕВР

Нели Чолашка 08 април 2015 в 09:35 2112 0

Снимка Ивайло Анев

Списъкът с кандидатите за членове на КЕВР, на който БСП са отбелязали тези, които ще бъдат избрани.

Избраният от парламента представител на БСП за член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) - Димитър Кочков, все пак се закле днес и влиза в комисията.

На 2 април, когато депутатите гласуваха новият председател на КЕВР - Иван Иванов, и осемте членове на държавния регулатор, от БСП изведнъж решиха, че изборът е нагласен и поискаха за изтеглят своите 6 кандидатури.

Председателката на парламента Цецка Цачева им обясни, че не могат да си оттеглят в последния момент кандидатурите и мнозинството избра Кочков за член на комисията, но от БСП не му разрешиха да се закълне.

Причината БСП да изтегли своите кандидати е, че лобитата не можаха да се разберат кой кандидат подкрепят, обяви Делян Добрев от ГЕРБ, председател на енергийната комисия в парламента.

По думите му първоначално червените депутати са се обединили около кандидатурата на Кочков, но нещо се е променило след поредната почивка днес, поискана от „Атака“.

Нов член на енергийния регулатор ще бъде избран допълнително, като се мине през всички процедури – изслушване и гласуване в зала, а дотогава КЕВР ще работи със 7 членове, уточни миналата седмица Добрев.

В крайна сметка социалистите са решили да вкарат Димитър Кочков в енергийния регулатор.

Промяната на ръководството на комисията и избора му от парламента стана възможна, след като в края на февруари депутатите приеха промени в Закона за енергетиката.

С тези промени от името на комисията отпадна "държавна" и тя стана КЕВР. Броят на членовете на комисията беше увеличен от 7 на 9, заедно с председателя, и те е избират от парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки