БСП за бюджета на БАН: Не може да има равенство между Винету и науката

OFFNews 30 ноември 2017 в 16:45 6685 0

В бюджета за българската наука липсват едни 15 млн. лв. за чисто физическото оцеляване на БАН. Не можем да сложим знак за равенство между държавата на Борисов и знанието, както не можем да го сложим между "Винету" и науката.

Това заяви депутатът от БСП Стоян Мирчев от трибуната в Народното събрание.

"За Борисов можем да кажем много неща, но не можем да кажем, че е любител на четивото. А чисто преносно "Винету" можем да го използваме и по друга линия. Да не забравяме какво се е случило с индианците, когато са дошли колонизаторите. Ние сме горд български народ, но ГЕРБ са груби колонизатори, които обричат България на същата участ", заяви още той.

Жельо Бойчев от "БСП за България" обвини ГЕРБ и "Обединени патриоти", че са скрили дебата за Бюджет 2018 от българските граждани.

"За съжаление този бюджет запазва досегашната несправедлива данъчна система, разпределяща по един непорпорционален начин данъчната тежест между българските граждани. Не беше прието нашето предложение за въвеждане на прогресивна система на облагане на доходите, една много по справедлива и солидарна данъчна политика. Вместо това, ГЕРБ продължава да прави познатото, а именно липса на каквито и да е реформи. Средствата на българските данъкоплатци продължават да се харчат без ясна цел и без резултат за тях", каза той от трибуната в НС.

От левицата разкритикуваха още приетия бюджет за 2018 г. за здравеопазване.

"Опитахме се да подобрим достъпа на българските граждани до медицинските заведения, като искахме да увеличим субсидията за държавните болници. Ако не си платят задълженията тези болници изпадат в риск от фалит. Ние бяхме предвидили 500 млн. лв. за тях, но управляващите не го приеха. Виждаме откровено лобиране за частния интерес в здравеопазването. Считаме, че българското здравеопазване ще бъде подложено на геноцид", заяви Георги Йорданов, депутат от парламентарната група на "БСП за България". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки