Божанков: В записа няма нищо скандално. Казах, че ще си отрежа ръката, ако гласувам за премиер на ГЕРБ

Ружа Райчева 27 май 2023 в 08:48 10615 4

Явор Божанков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Явор Божанков

Няма нищо скандално, че едни хора разговарят онлайн. В него аз казвам на Асен Василев, че Мария Габриел в кабинета означава коалиция и че ако има такава - аз трябва да си режа ръката, ако гласувам за министър-председател на ГЕРБ. Асен Василев ме поправя, че ще гласувам за наш премиер в наш мандат. Дори да е така - рискът да не изпълним тези цели, е реалистичен.

Това заяви пред bTV депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Явор Божанков по повод разпространения от Радостин Василев запис на национален съвет на ПП от 21 май. На въпрос наистина ли са се съгласили "да перат имиджа на Борисов", който е един от описаните от Кирил Петков варианти пред ПП, Божанков каза: "Всяка цена си заслужава, ако видим България в Шенген и еврозоната, и с реформирана съдебна система". 

Чуйте пълния запис от събранието на ПП, разпространен от Радостин Василев

"Няма нищо скандално. Изслушахте ли целия запис? Трябва да го изслушате за да разберете, че от всички 50 души, които се изказаха - се казва едно: "Има риск тази партия да спре да съществува, да понесе електорални щети". Никой не казва, че това е чудесно", коментира Божанков. 

''Чистка на кадрите на ГЕРБ и на президента.'' Най-интересните цитати в записа от събранието на ПП

От записа на Радостин Василев става ясно, че ПП са си поставили за цел пълна чистка на кадрите на ГЕРБ и на президента в цялата администрация, както и премахване на "руския актив, който е влязъл дълбоко" в специалните служби. 

На въпрос за чистката днес Явор Божанков каза, че по време на записа той е отбелязал, че докато кабинетът "Петков" е управлявал, не са били направени нужните кадрови промени и това е една от причините да падне. "Само че не съм съгласен да правим нещо, което ГЕРБ са правили - не е правилна стратегия. Василев ми отгооври, че ще го направим със закон, аз казвам, че със закон или без закон, не съм съгласен", каза депутатът от ПП.

По думите на Божанков единственият начин България да продължи европейския си път е да се направи кабинет с втория мандат на ПП.

"За нас наш кабинет, с наш министър-председател, с втория мандат, е единствената опция. Ако не вземем това решение, ще оставим България в ръцете на президент, който казва, че Русия ще спечели войната", каза още Явор Божанков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22553

4

dolivo

27.05 2023 в 14:14

Прецизна атака от страна на Герб, стар руски стил среща новия мутро-морал.

Мутро-барок ПР.

1246

3

БотоксПутю

27.05 2023 в 13:11

И сега туй Руди Гелосаното към Рундю Президетнта ли се присламчва?

406

2

order

27.05 2023 в 11:57

Скоро ще очакваме записи и на другия ренегат Бажонков!!!

5827

1

pisnamiotmutri

27.05 2023 в 10:17

Жалко че българинът не умее да се информира и ше предпочете извадките о на Руди вместо да чуе контекста. Затова сме на дъното. А записа беше пример за честни намерения и трябваше да качи рейтинг вместо да го сваля.