Борисов: Загубихме президентските избори, защото така искахме, важно е за демокрацията

OFFNews 29 юли 2017 в 12:45 25496 19

Снимка БГНЕС

Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим. Това заяви премиерът Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, цитиран от "Фокус".

Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията, посочи Борисов.

В един момент всички партийци започват да мислят, че са си самодостатъчни. Да, по-лесно е за управление, но е по-опасно за самата партия. Безспорно ГЕРБ е направила най-много в България. Безспорно се видя, че няма по-добра алтернатива, но в същото време, когато отидеш на избор, предизвикаш ги, е вот на доверие от народа. Отстрани като се дръпнеш виждаш много грешки и проблеми, които иначе в управлението и когато всички власти са от една партия няма как да се забележат, допълни той.

Борисов отчете, че е видял някои грешки в управлението, "особено в бюрокрацията и тежката администрация". "Много отрезвяващо действа, защото всичко, което правиш ти се струва най-правилното, но то надали е", подчерта премиерът.

"Мисля, че нещата сега са си по местата. Има много добра и ясна границата между институциите. Това е най-доброто в условия на демокрация", смята Борисов. 

Премиерът коментира още санкциите срещу Русия и спрения проект "Южен поток".

Аз имах доста сложи отношения през предишните години с Русия. Но прагматиката изисква да имаме нормални отношения с тях. Всичко се върти около газа и нефта. Стават гигантски размествания в тези сфери в света. От няколко години ние единодушно в Европейския съвет гласуваме санкции срещу Русия. Според мен те не изиграха роля, каза Борисов. 

След като ЕС не е прие „Южен поток“ на територията на България, той стана „Турски поток“ и минава през Гърция и Италия. Тогава се почувствахме предадени, но си мълчахме. Активно започнахме изграждането на газовия хъб „Балкан“, коментира той.

80% от компресорните станции на целите Балкани са в България. Завчера Европейската комисия ни позволи да преговаряме и за директен руски газ за този хъб. Така че тук работим много прагматично, защото иначе загубите за България са огромни, заяви премиерът.

Винаги съм считал, че между Европа и Русия трябва да има прагматични и добронамерени отношения. За съжаление, не по наша вина, не винаги са такива. Резултатите обикновено са плачевни за Европа. Не са били толкова отдавна и Първата и Втората световна война, каза той и допълни, че нашата политика е абсолютно лоялно, силно, 100% членство в НАТО, което е и нашата сигурност и отбрана, и в същото време – прагматични отношения с Русия по отношение газовите доставки и стокооборота. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

18

Hissarion

01.08 2017 в 17:34

Това го знаем, ама друго си е да си го признае.

12192

14

Stoyan Georgiev

30.07 2017 в 05:11

Какви са тези дебили около Тиквата..

21061

11

рамбо

29.07 2017 в 22:36

Много бих искал някой да пита Цецка Мамата дали е била наясно , че е била издигната за кандидат президент от ГЕРБ за да загуби ? За какво бяха всичките нейни сълзи и сополи , които проля по телевизията?