Борисов в обяснителен режим пред МВР - няма по-високи заплати заради стари дългове

Цацаров критикува работата на Икономическа полиция и "тихите дирекции"

Юлиан Христов 26 юни 2017 в 12:27 8633 4

Борисов в обяснителен режим пред МВР - няма по-високи заплати, защото плащал стари дългове

По-високи заплати в системата на МВР няма заради наличието на стари дългове. Това обясни премиерът трети мандат Бойко Борисов пред началниците в МВР, които се събраха на национално съвещание.

Коментарът му беше по повод намеренията на синдикатите да излязат на протест с искания за увеличение на заплатите, нови униформи, както и месечното им възнаграждение да се обвърже с увеличението на минималната работна заплата.

Проектът за АЕЦ Белене, фалитът на КТБ и купуването на нови изтребители са сред причините да няма по-високи заплати, стана ясно от обясненията на Борисов.

Миналата година, скъпи мои, благодарение на това безумие „Белене“, 3 млрд. лв., вместо да ви дам за униформи и заплати, за Москва заминаха 1.3 млрд. живи лева. Ако не бях дошъл аз, да спра безумието на Драго Стойнев, да проуча реактор за „Козлодуй“ за още 10 млрд. лв., с кой щяхте да си говорите? Общо миналата година 2.5 млрд. заминаха за американските централи. Платихме 3.6 млрд. живи пари за КТБ. И службите, и всички други имат вина. Я сметнете как ще изглежда МВР, ако не сме платили тези пари“, каза Борисов.

Той изрази готовност да повиши заплатите, но го били задължили да плати за сделката изтребителите, която беше заложена в мандата на правителството "Борисов 2". 

Без да уточни, че средствата по сделката може да бъдат разсрочени за няколко години напред, Борисов обясни, трябвало да "даде" пари и за фрегати:

Искам да повиша и вашите заплати, искам на военните да повиша. Само че ме задължиха да купувам "Грипени"-и на последното заседание на МС, 800 млн. лв. за фрегати. Кой по-първо да стачкува? Явно сме призвани само да събираме пари и да се разплащаме за чуждите грехове. По-добре от нас, никой не го прави, защото досега никой не плаща. 

Въпреки това Борисов заяви, че не иска да чува оправдания за това, че нямало средства за гориво на автомобилите в МВР. Когато приключил лимитът, той щял да доплати:

Стигнах до извода, че не трябва да има лимит. Разбира се, да не се мине до другата крайност да почнете да крадете бензина и нафтата. Средно 123 км минава на ден един патрул. Колкото пари допълнително изразходите, както направих с ин-витрото, директорите носят отговорност за маршрутите, ще ви го платя отгоре. Думата нямаме пари за бензин или нафта, не искам да я чувам. Най-голямата сметка, която направих са още 4-5 млн. лв. на година.

Той критикува раздутата администрация в МВР, която също поглъща огромен ресурс. Отделно от това в КАТ тормозели гражданите, като ги чакали да се редят по опашки. Затова Борисов нареди на шефовете в МВР да започнат да се редят по опашки, за да установят откъде идва административният хаос: 

Пишете в тефтерите и отивате. Всеки ден искам директорите да отиват на по едно гише произволно. Паралелно с това пращаме хората в кафетата на КАТ и там става ужас. 

В този контекст мина и изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, който критикува работата на някои дирекции в МВР.

"Икономическа полиция" е в състояние на пълно заспиване и затишие. От предадения ни списък се оказа, че има над 50 дублирания. Трудно можем да бъдем излъгани. Работата на "Икономическа полиция" е в пълна летаргия", заяви главният прокурор, обяснявайки трудното напредване по икономическите престъпления.

Той определи някои областни дирекции на МВР като "тихи". Той даде за пример градовете Бургас, София и Пловдив, където се работи добре. „Има региони в страната, в които се предпочита тишината, защото така е по-удобно. Съществуват спокойно", добави главният прокурор, цитиран от "Фокус".

Цацаров поиска от Академията на МВР да започне по-активна работа по обучението на новоназначените разследващи полицаи в продължение на 3 месеца. „Тези колеги трябва да започнат работа обучени“, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

4

Alex Dimi

26.06 2017 в 22:52

Браво, Бойко!
Сега предлагам аз - всичките полицаи да си вземат семействата, да ги натоварят в служебните коли и на почивка. Тъкмо може по Черноморието да се засили полицейското присъствие. Няма да има кражби, побоища и прочие. Нали Поне бензина/дизела ще е безплатен. И ще спите в колите, а ще се миете на морето. Водата е безплатна /все още/. Вижте за храната - трябва да си я подсигурите. Дето се вика - хляб и зъби, зъби и хляб... Все ще изкарате някой и друг ден, облагодетелстван от Бат` Бойко! Те децата на полицаите не трябва да ядат, не трябва да ходят на почивка, не трябва да живеят като обикновените депутатски деца. НЕ!
Така, че мили ми полицейски женички - стягайте багажа и кой където свари.
Да си ни жив и здрав Бойко. И да ти се върнат всичките пари, които даде на подчинените си! Язък, че си бил един от тях... Ама вярна е приказката - "Почне ли чекмеджето да те удря в корема - друг човек ставаш!

17439

2

мнение от IP

26.06 2017 в 14:02

Така, както си говори ангро тук 3 млд, там 2 млд. къде са обесените виновни?

63994

1

Red or Dead

26.06 2017 в 13:20

““““......защото плащал стари дългове..........““““““

мдаааа, знаем, на ......ОРЕШАРСКИ:))))))))))))))