Борисов в Македония: Скърбим за всеки човешки живот, пратен да изгори в нацистките лагери

OFFNews 12 март 2018 в 13:07 149613 10

Българският премиер Бойко Борисов изрази дълбокото си съжаление за депортирането на евреите от днешните земи на Македония в словото си по време на възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-ата годишнина.

Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. 

Ние много скърбим, заяви Борисов и призова да не забравяме нито един човешки живот, "пратен да изгори" в лагерите на смъртта.

Той подчерта положителната роля българския народ, църква, интелектуалци, общественици, под чийто натиск евреите от България не са изпратени в лагерите на смъртта, а пазеният в тайна план за депортирането е спрян в последния момент и благодарение на активната намеса на подпредседателя на Народното събрание тогава Димитър Пешев.

"В събота в една от най-големите синагоги в Европа и със сигурност най-красивата - в София, имаше тържество, в което бяха представители на еврейските комитети по света... много скъпи гости. Тогава ние направихме дълбок поклон пред българския народ, църква, интелектуалци, общественици, които в тези най-жестоки времена може би са успели да спасят 48 000 евреи. Затова българският народ заслужава голямо уважение", каза Борисов.

Той призова политиците да помнят и никога да не повтарят престъпления като Холокоста.

Борисов и македонският му колега Зоран Заев

Снимки: Правителствена пресслужба на Министерския съвет

"Само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки и кръвопролитни събития. И затова смисълът, освен да изкажем своя поклон, скръб към убитите, е да изведем изводи. Да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство, народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята. Никога да не го забравяме, разбира се, но да не допускаме политиците такива грешки. Ако, пази Боже, допуснем пак подобни събития, значи сме много глупави и носим отговорност сегашните политици."

"Не сме ги забравили - те са в нашето съзнание, затова сме дошли - да почетем, да скърбим с македонския народ за тези, които не са успели да се измъкнат живи от нацистката машина на Химлер", завърши Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

8

yoghurt

13.03 2018 в 20:14

Само не разбирам какво прави това "може би" в думите на Борисов, че "може би сме спасили 48 000 евреи" . Може би са били 8 ?

5330

5

deyan_h

12.03 2018 в 20:10

Цялото това има връзка с това кои сме ние, а не с Евреите или там... фашистите.

5330

4

deyan_h

12.03 2018 в 20:09

Глупости. Няма престъпления срещу човечеството извършени от Българската държава в "онези години" ...

Освен, че имаме ограничени правомощия по "новите-стари територии" има и още нещо...

ние не сме запазили просто някакви си там евреи или цигани. Ние сме запазили НАШИТЕ евреи и цигани.

В Княжеството са били "наши" ... населението по Солун и Скопие не ги е разпознавало като "наши" ... И знаете ли защо? А знаете ли кои са основните извършители на погромите в Българските квартали ... да речем в Солун след гемижийските атентати?

Я па тея. ))

10571

3

Hissarion

12.03 2018 в 15:16

Добре е, че поне външнополитически Боко се опитва да загърби нискочелите ревизионисти и да протегне ръка към съседите. За целта е необходимо да признаем престъпленията, извършени от българското правителство в онези години. Как обаче едновременно ще ги признаем за пред света, а ще ги отречем за пред вътрешната публика не е съвсем ясно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!