Борисов: По-зелено правителство от нашето няма

OFFNews 18 януари 2018 в 11:50 6960 3

Снимка БГНЕС

В началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов и редица министри отново решиха да изразят позицията си за втори лифт на Банско. 

"Вчера в Европарламента имахме много доброжелателни хора, подкрепа. Поел съм ангажимент към "Зелените". Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътя, да се осолява и да гинат дървета", заяви Борисов, цитиран от "Фокус". 

"Това е нашата позиция, много точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи", добави той.

Вицепремиерът Валери Симеонов подчерта, че решението за втори лифт е взето отговорно и той ще стане факт. 

"Ще се прави един-единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен", подчерта той.

По думите му екологията е от първостепенна важност за всички тях, но трябва да се дава възможност и на зимния туризъм, специално в този курорт, за да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че смята, че спокойно Симеонов може да се срещне с екозащитниците, за да говори с тях. „Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя", коментира премиерът.

Екоминистърът Нено Димов пък увери, че "нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура".

"Нещо повече, ако погледнем целия парк „Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така", заяви Димов.

Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

18.01 2018 в 13:45

Боко, популярен с уседналите щъркели и мобилните кокичета и Немо, популярен с конспиративните си теории, били вече зелено правителство, защото Георгиус, популярен с това, че е беден милиардер, ги е позеленил в определена валута.

6000

2

Dimitar Davidkov

18.01 2018 в 13:07

theprofet, къса памет ?

6947

1

theprofet

18.01 2018 в 12:48

За по-корумпирано съм съгласен...!!!