Борисов: Иска ми се Брекзит да не се случва, един развод никога не е добър

Премиерът предлага колективно членство на ЕС в НАТО

OFFNews 22 юни 2017 в 18:16 5285 3

Снимка БГНЕС

"Колкото повече идва Брекзит, за съжаление, в нашето председателство това ще се говори най-много, някак си толкова ми се иска да не се случва. Вече колко години само си говорим за това, но реално според мен още никой не си го представя и какви поражения може да нанесе и за Великобритания, и за ЕС. Един развод никога не е добър и за двете страни". 

Така премиерът Бойко Борисов коментира преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, цитиран от БТА. 

Мечтите си Брекзит да не се случва обяви по-рано днес и председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Борисов обясни, че България е готова да кандидатства за прием на двете европейски агенции, които сега са на Острова и ще трябва да се преместят след Брекзит, но настоя, че иска състезанието да е равностойно и да не се поставят условия, предопределящи избора. 

Борисов обясни, че страната ни може да предложи за седалище за агенциите София и Пловдив. 

Ако няма предварителни условия, които да ни изключат от тази възможност, мисля, че можем да се преборим, смята той. 

Нови седалища ще се търсят за Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган. Очаква се на срещата на върха да бъдат обсъдени критериите и цялостната процедура за определяне на държавите, в които ще бъдат преместени двете агенции.

По въпроса за отбраната, който също ще бъде обсъден на срещата на върха, Борисов обяви, че приема за най-прагматично решение колективното членство на ЕС в НАТО. 

"Тогава, с парите, с които разполагат всички държави, да преценим на кого му трябват повече самолети, кораби, сухопътни войски. Така мисля, че ще излезе в пъти по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, в което милиарди трябва да се изсипят само от България, камо ли за целия ЕС. На фона на това, че всички искаме да се повишат парите в пенсионните системи, доходите, инфраструктурата за свързаност. Или едното, или другото може да стане, двете заедно - няма как", каза Борисов.

"Ние, по-старото поколение, сме живели в условията на надпревара във въоръжаването. Тогава между Изтока и Запада - Варшавския договор и НАТО - беше зверска надпревара във въоръжаването. Тогава дори ютиите си спомняте какви бяха, защото всичко се даваше за танкове, ракети, самолети, артилерия, а хората живееха по изключително лош начин. Не сме го забравили. Всички си спомняте как изглеждаше един "Москвич" и един "Мерцедес", как изглеждаше телевизор "Опера" и един "Филипс". Това е било само преди 27 години, не е било преди сто", заяви той.

Борисов коментира и споразумението за миграцията с Турция, като посочи, че то работи и ни дава предимства, защото Турция спира огромната бежанска вълна. 

Според него е необходимо затваряне на границите на ЕС, като се позволява преминаване само през граничните пунктове, тъй като това ще ни излиза по-евтино. 

Друго негово предложение е зоните за сигурност да се изтеглят извън ЕС - в Либия и Сирия, а ЕС да осигурява финансиране. 

Борисов е категоричен, че и в този случай ще излиза по-евтино, отколкото бежанците да идват в ЕС. 

По повод готвените промени мигрантите да се връщат в страните, откъдето са влезли в ЕС, Борисов обяви, че самите бежанци не искат да стоят в тези държави. 

"Задържаме хора по 20-30 пъти на сръбската граница, след като веднъж сме ги задържали и връщали. Пускаме ги, те излизат да се разхождат и през нощта пак ги задържаме там. Релокацията какво означава - да направим затвор и тези, които ни ги дават, да ги държим в затвора. Те искат да отидат на друго място. Сега вече не се счита за ерес, всички гласове ме подкрепиха, че изнасянето на зоните за сигурност ще бъде много по-добро за всички", каза той, визирайки срещата си с държавните и правителствените ръководители от Европейската народна партия.

Борисов коментира и изпита на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел пред депутати от Европейския парламент. Той обяви, че получава поздравления от всички политически сили, според които представянето на Габриел е било прекрасно. 

Вчера Мария Габриел получи одобрението на комисиите в ЕП. 

За да стане еврокомисар, Габриел трябва да бъде утвърдена от сесията на Европейския парламент в Страсбург следващия месец и от Съвета на ЕС.

Ако бъде одобрена за еврокомисар, Мария Габриел ще отговаря за ресор "Дигитална икономика и дигитално общество". Мандатът ѝ ще продължи до средата на 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

22.06 2017 в 20:03

един развод никога не е добър

Парадокс е, че го казва един парясник дето отиде да живее с жената на този, с когото забегна собствената му жена!
Ти ли бе банкянска помийо, ТИ ЛИ ЩЕ МИ ГОВОРИШ ЗА РАЗВОД?!