Борисов дава, Патриотите не дават Бузлуджа на БСП

Антония Чорева 12 юли 2017 в 10:19 8337 4

Паметникът на Бузлуджа предизвика разногласия в управляващата коалиция. Премиерът Бойко Борисов е съгласен да даде паметника на БСП, които си го поискаха, но Патриотите не го дават. 

"Бузлуджа не трябва да принадлежи на една партия. Затова отговорните институции, Министерски съвет и областният управител трябва да предприемат законосъобразни действия по опазване и поддържане на държавната собственост", заяви Милен Михов от Обединени Патриоти, който поиска от парламентарната трибуна паметникът на Бузлуджа да бъде ремонтиран, а не даден на БСП.

В момента паметникът Бузлуджа е в състояние на разруха, уточни Михов и поиска: „С цел недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа препоръчваме да се инициира административно-управленски действия за ремонт и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжени с публични и прозрачни процедури и недопускане да се влияят от миналото и политическите принципи“.

Преди седмици лидерът на червената партия Корнелия Нинова заяви, че БСП е решила да приеме чинията на Бузлуджа за 10-годишен безвъзмезден наем, за да я оправи и да се грижи за паметника.

БСП пък са склонни да се откажат от намерението си, щом коалицията се кара какво да е бъдещето на Бузлуджа. Смисълът обаче за тях е паметникът да се оправи и държавата "като иска, сама да се погрижи за него".

"Досега Бузлуджа беше държавна собственост и виждаме резултата – патриотите да се разберат с Бойко Борисов, каза в парламента депутатът от БСП Антон Кутев. Той обясни, че разговорите с Бойко Борисов продължават и той е склонил да даде паметника на БСП. "В момента патриотите са управляващи. Ако имат идеи за това как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта - нека да го направят. Ние искаме само да бъде съхранена паметта“, заяви Кутев.

„Да се хващат и да вършат работа. Ние, ако искат, даже ще им помогнем“, категоричен бе още Кутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови