Борисов: Ако Западните Балкани не влязат в ЕС, ще дойдат джихадистите и мафията

OFFNews 20 ноември 2017 в 11:11 9289 7

Риск ще е, ако не се присъединят Западните Балкани. Ако избягат младите хора, тук ще дойдат повече джихадисти, емисари и ще е по-лесно мафията да цъфти. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на студент от УНСС.

Днес министър-председателят изнася академична лекция във висшето училище на тема "България, Балканите, Европа и света". Премиерът говори по-малко от половин час пред студентите, защото опитът му на преподавател показвал, че след 20-25 минути интересът рязко спадал. 

По време на експозето си Борисов разви тезата, че присъединяването на държавите от Западните Балкани може да замести излизането на Великобритания от общността и че това е важно за мира и развитието.

"Балканите могат да заместят излизащата Великобритания. Тук имаме невероятна природа, хубави хора, работни. Тази тема преди не можеше да се постави. Лидерите в ЕС мисля, че разбират, че ако не влязат Балканите в ЕС, това ще генерира проблеми в бъдеще. Не случайно балканите са наричани барутен погреб, достатъчна е искра да се възпламени", каза Борисов.

Той призна, че държавите на запад от България не са готови да влязат в ЕС, но според премиера е много важно да кажем на младите хора в тези страни какво е бъдещето.

Иначе те ще емигрират и после ще се сблъскат с нашия проблем - 2,5 милиона българи работят за чужди икономики, а ние сме принудени да внасяме работна ръка от Украйна и Молдова. Като излязат младите хора, остават пенсионерите, добави Борисов.

Премиерът посочи, че не е никак добър знак, че зациклиха преговорите в Германия, заради което той бил "истински притеснен". 

По време на лекцията си Борисов упрекна лидерите на държавите в ЕС за отношението им към турския президент Реджеп Ердоган. Според него когато станело дума за него имало всеобщо категорично отричане и недоверие, а в същото време ЕС очаквал Ердоган "с най-силната армия на южния фланг на НАТО да държи пушката и патроните и да ти пази гърба". Затова според Борисов ЕС трябвало да продължи с диалога и с партньорските отношения с Анкара.

"Близо 3 милиона бежанци са там. Какво ще стане като тръгнат насам. Берлин и Париж са далече, ние сме съсед. Споразумението работи добре и е най-правилното за да държим миграционния натиск извън ЕС", каза Борисов.

Той нарече Турция "стратегически партньор и в НАТО и в Европа".

"Лесно е да критикуваш Ердоган, но какво печелиш от това. Да не се поддаваме на емоции, а да търсим прагматични решения", добави премиерът.

Според него именно заради мигрантите в много държави от ЕС има политически проблеми именно заради мигрантите. Като примери той посочи Австрия и Германия.

"Ние в Европа само пасивите обираме. Нормално ли е да отсъстваме от преговорите? Нашите европейски лидери трябва да си дадат сметка, че не може да сме пасивни. Според мен ясно, точно и  бързо лидерите в ЕС трябва да поемат категорична позиция. Бежанците не отиват в Русия и Иран, а идват тук", каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

6

theprofet

20.11 2017 в 13:21

Мафията цъфти от 2008-ма насам... "откак дойде бате Бойко, бате!!!"

20696

5

Новак

20.11 2017 в 13:07

Интересът след 20мин. спада когато преподавателя говори глупости.
А страните от западните Балкани като ни гледат нас може и да се откажат от ЕС - процъфтяваща мафия, никакво производство, лошо образование и смъртоносно здравеопазване. И на всичко отгоре глупаци четат лекции на студенти по международни въпроси.
Тезата за заместването на Великобритания от Македония, Босна, Сърбия, Албания и Черна гора може да влезе в учебниците като пример за дебилност - може би има предвид само като площ защото иначе като вноски в бюджета на ЕС, като икономика и като влияние и дебил не би помислил.