Бойкотът в НС продължава: Стигна се до физическа саморазправа (видео)

"Възраждане" превзе трибуната, депутатите се изказват от място с микрофон

Кристина Минчева 18 декември 2023 в 10:21 11217 8

НС

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

За трети пореден ден групата на "Възраждане" се опита да блокира заседанието на парламента, но този път без успех. Депутатите събраха кворум и с процедура, направена от Десислава Атанасова, те могат да говорят от място с микрофон.

15 минути преди началото на извънредното заседание днес, народните представители от партията на Костадин Костадинов вече бяха окупирали трибуната. Това продължава и в момента. 

Три конкретни искания обявиха от "Възраждане". Те са били представени и на председателски съвет в четвъртък. Първото е да се спре демонтажът на Паметника на Съветската армия. Второто е национален референдум по въпроса, а третото - оставка на областната управителка на столицата Вяра Тодева.

Цвета Рангелова от "Възраждане" обясни, че партията ѝ съзнава, че блокира работата на парламента, но случващото се през последната година не било нормално.

Заради проявите на партията на Костадинов, Десислава Атанасова предложи депутатите да говорят от място, като си подават микрофон. За да вземе думата, тя беше поканена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, да направи предложението си от неговия микрофон. Против него гласуваха само трима депутати от ИТН и независимият депутат Радостин Василев. БСП не са в залата.

Бойкотът продължи, като се стигна до опит за спиране на микрофоните и колоните в пленарна зала от "Възраждане" и до физическа саморазправа между депутати от ДПС и "Възраждане". 

Росен Желязков помоли квесторите да се намесят заради "увреждане на имущество". Коста Стоянов от партията на Костадинов обаче успя да изключи микрофона, който ползват народните представители. Звукът беше възстановен почти веднага.

До физическата саморазправа се стигна след като Йордан Цонев се опита да попречи на Стоянов за повторен опит за спиране на микрофона. Квесторите застанаха помежду им, но тогава при тях отидоха още депутати от "Възраждане", а Делян Пеевски се опита да защити колегата си, като го прикри с тяло, за да възстанови връзката с микрофона. 

На фона на сблъсъците, управляващите продължиха работа по дневния ред, като законопроектите се приемаха без разисквания и единодушно. Междувременно беше активирана противопожарната аларма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

8

БотоксПутю

18.12 2023 в 21:28

Защо квесторите в българския парламент нямат палки? Трябва да се направи някаква дерогация по въпроса.

345

7

Джендо Джедев

18.12 2023 в 13:14

Костя, изпяхте си песничката вече, в следващия Парламент може и да не влезете.

12078

6

edin slep

18.12 2023 в 12:01

Дори и на хора, които гласуват за БСП не им пука много за този грозилник. Възраждане от това се хранят, те искат скандали. На местните избори се видя че са сигнали като подкрепа.

1066

5

alcom4

18.12 2023 в 11:48

Как си позволяват, подобно поведение в парламента ,тия мерзавци, от проруската група "Възраждане"?Кой ще ги озапти? Не трябва ли в случая намеса на провоохранителните органи?Защо им се позволява да вилнеят? Недопустимо е !

1905

4

Nichevbu

18.12 2023 в 11:43

Смятайте, какви са избирателите, щом депутатите им са такива :)

1005

3

ПР

18.12 2023 в 10:58

И аз това си мисля-не може хулиганстващи типове и типеси,да не могат да бъдат временно премахнати от пленарната зала!
Пречат и саботират.Леле,какъв резил е всичкото това!

723

2

user4eto

18.12 2023 в 10:29

Типична фашистка проява. Може да имат имунитет, но не може да няма процедура, по която да бъдат отстранени от залата.

1005

1

ПР

18.12 2023 в 10:29

Хулиганията на красная гвардия-ВъЗЗЗЗраждане,ИТН,БСП.
Хич не ги интересува,че бюджети има за приемане.Важен е МОЧА-ът им.Масква им е важната.И нейните интереси.
Абсолютни хулигани и безродници.Терористи в Парламента.
Срам!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков