Бой на седесари в 'Красно село', охрана гони делегати от Националния съвет на партията (видео)

Опозицията в СДС реши: Гласуват оставката на Лукарски на 2 май

Симона Костадинова 17 април 2018 в 12:19 10435 4

Опит за преврат, бой и охранители, опитващи се да спрат делегати да влязат в залата - така протече Националният съвет на СДС. Тов видя репортер на OFFNews в културния дом в "Красно село", където седесарите по традиция провеждат тези заседания.

Днес СДС трябваше да реши дали да поеме по консервативно-патриотичния път, предложен от лидера си Божидар Лукарски, или не. Очакваше се също опозиционно настроени структури да му поискат оставката. До това обаче така и не се стигна. 

Преди началото край масата за регистрация цареше голямо напрежение, чуваха се викове. Оказа се, че на част от делегатите не се разрешава да влязат. Причината е забавено плащане на членския внос, обясни зам.-председателят на СДС Румен Христов. Самият той първоначално също бил спрян от охраната.

Охранителите бяха едри момчета, облечени в черно, но без обозначителни баджове. Те са били наети от лидера на СДС, заяви другият заместник - Емил Кабаиванов, а по-късно Лукарски потвърди информацията с обяснението, че очаквал ескалация на напрежението, провокирано от опозиционни партии с влияние в СДС, и малки десни, и големи такива. Коя е фирмата не стана ясно.

Целта е в залата да влязат само "послушни" структури, твърди и Димо Стоянов, председател на структурата в Хасково. Според него не са допуснати 40% от делегатите, които са от 8 структури.

В крайна сметка опозиционерите влязоха, но журналисти не бяха допуснати. На входа бяха спрени дори фоторепортерите, а един от опитващите се да снимат дори бил блъснат от охранител. Обясни, че спират медиите по решение на ръководството.

И през затворените врати обаче се чуваха крясъци "Оставка" и "СДС". От време на време един от опозиционерите отваряше вратата, за да може журналистите и да видят ставащото вътре.

Малко след началото беше обявена почивка и беше наредено хората, които не са си платили членския внос да напуснат.

Журналистите влязоха в залата по време на почивката. Сблъсъкът и боят дойдоха в този момент. Причината за него се оказа "сценария за преврат" в СДС, а главните действащи лица бяха лидерите на общинското и областното СДС във Варна - Янко Станев и Юрий Колев, както и Емил Кабаиванов. След сбиването Колев извади от джоба си сценария, като след това обясни, че го е взел от Кабаиванов, и го размаха пред цялата зала.

В крайна сметка лично Лукарски раздаде на медиите "сценарият". Двете крила в СДС - това на Лукарски и опозиционното, отричат да са автори на този сценарий и се обвиняват едни други за него.

Преди тази схватка е имало и друга, която е станала в отсъствието на медии, научи OFFNews.

На въпрос към Лукарски дали това е краят на СДС, той отговори: "Ще видим".

Част от сценария.

Лукарски лично раздаваше "сценария на опозиционерите" на медиите, тези срещу председателя не останаха длъжни - обявиха, че целта на напрежението е днешното заседание да бъде отложено. Малко преди 12:30  Лукарски обяви, че закрива заседанието, а той и неговите делегати си тръгнаха. Председателят на СДС си тръгна от залата с думите, че се извършва преврат.

След като Божидар Лукарски прекрати заседанието, опозицията му го продължи в негово отсъствие. В залата започна поименна проверка, която показа, че има кворум - присъстват 57 души. Очаква се гласуване на отстраняването на Лукарски. Репортерите, пуснати за кратко в залата, чуха реплика: "Лукарски го няма, няма и да го има". Кабаиванов обяви, че председателят е "дезертирал" от заседанието.

Реплика бе и една от последните, които репортерите чуха от Националния съвет на парията, защото заседанието отново беше закрито.

За да бъде свален председателят, са необходими гласовете на 2/3 от делегатите по списък. Опозицията обаче имаше 2/3 от гласовете, но на първоначално присъствалите. Затова и днес не се стигна до отстраняването на Лукарски.

След около час и половина опозиционно настроените членове на Националния съвет обявиха на пресконференция, че "във втората част на заседанието" са взели решение освобождаването на Лукарски да бъде гласувано на 2 май в Пловдив. Тогава трябва да бъде избран и временен председател на партия, както и да насрочи национална конференция за нов постоянен такъв.

До днешното заседание се стигна, след като Лукарски обяви, че партията трябва да поеме по нов път - консервативно-патриотичен, и поиска подкрепата от Националния съвет на партията. Преди това стана ясно, че той е провеждал неформални срещи и разговори с вицепремиера Валери Симеонов за коалиция между СДС и НФСБ за следващите избори. След заиграването на Лукарски със Симеонов в СДС усилено се заговорило за смяна на ръководството. Част от членовете на партията искат сближаване с новото обединение около ДСБ и ДаБГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

3

sawall

17.04 2018 в 14:30

Всеки път като си помисля, че СДС са стигнали дъното, те само дето не казват, "Дръж ми бирата и глей ко ша напраа"...

8408

2

tomysbg

17.04 2018 в 13:20

дъно

14469

1

случайно прочетох

17.04 2018 в 13:18

Лукарски е службогонец и СДС няма да се отърве лесно от него.