Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Блокирането на Румъния и България за Шенген ще доведе до разрастването на екстремизма

OFFNews 12 септември 2023 в 14:23 4488 1

Роберта Мецола

Снимка БТА/АП

Роберта Мецола

Според председателя на Европейския парламент Роберта Мецола блокирането на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство рискуват да доведат до умножаване на "тези, които искат да унищожат Европа".

Разрастването на екстремизма не трябва да се пренебрегва, а да му се противодейства, като се покаже, че Европейският съюз има значение. Това коментира още тя в Страсбург, предаде БТА.

„Най-лошото, което може да ни се случи, е решение като това от декември (на Съвета) да не се допусне присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, да се приложи и за страни, които се борят във война, борят се в нашата война. Да чакате години и да ви кажат „не“. Как можем ние, като Европа, да оправдаем такова послание пред милиони хора, които гледат на Европа като на своя единствена надежда?", каза председателят на ЕП, цитирана от Аджерпрес.

Тя припомни, че след Брекзит е имало страх от това, че все повече страни може да напуснат ЕС, но сега не се чува за подобни изказвания.

„Защо? Заради Механизма за възстановяване и устойчивост, заради начина, по който подходихме към пандемията, факта, че се обединихме по отношение на закупуването на енергия, съхранението на газ, диверсификация, инвестициите във възобновяеми енергии, подпомагащи възстановяването на страните членки“, допълни Мецола.

Тя спомена, че Европейският съюз трябва да бъде подготвен за "рестартиране и реформа", като допълни, че не става въпрос само за обсъждане на общата селскостопанска политика или за премахване на принципа на единодушието във външната политика или колко комисари ще има всяка страна.

„Става въпрос за разбиране на политическата необходимост, за осъзнаването, че Европа е по-силна и по-безопасна както политически, така и икономически, ако е по-голяма“, каза председателят на ЕП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews