Близо сме, каза Васил Терзиев за избора на председател на Столичния общински съвет

OFFNews 25 януари 2024 в 19:21 4458 0

Васил Терзиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кметът на София Васил Терзиев

"Близо сме, но трябва още малко наглася е и отстъпление от някои страни". Това заяви кметът на София Васил Терзиев, който коментира седмия неуспешен опит за избор на председател на Столичния общински съвет днес.

По думите му, ако няма Общински съвет, рекордният бюджет ще трябва да почака малко и да работим с този от 2023 г.

Терзиев каза още, че продължава да се търсят различни формули за излизане от текущото положение при избора на председател.

"Трябва да приемем бюджет, да приемем икономическата рамка на транспорта, за да могат да бъдат уважени исканията на служителите там, трябва да се вземат редица други решения, които са със санкция на СОС, подчерта Терзиев. Той напомни, че изтичат мандати на надзорните съвети на различни дружества. Вече започва да има все по-дълбоки проблеми", каза кметът.

Според него предвид поляризацията, която има в целия политически спектър, всички натрупани проблеми, не е лесно постигането на консенсус. Все повече всички вървят към сближаване около идеята, че проблемът трябва да се реши в следващите дни, подчерта Терзиев.

"Политическото позициониране трябва да мине на втори план и нуждите на гражданите на София трябва да вземат връх. Разбирам страха, че "ще бъда обвинен в сглобки и заварки", но най-важното е да имаме страх, че не можем да си изпълним задълженията към гражданите", каза още столичният кмет.

Тази вечер се провежда обществено обсъждане на бюджета на Столичната община в СУ "Св. Климент Охридски". Бюджетът е в размер на 2,5 млрд. лева, като 1,114 млрд. лева са са държавно делегирани средства.

"Този бюджет стъпва на много проекти, които са наследени и трябва да продължим. Има и проблемни, с които трябва да се справим. Има и такива, на които е изтекло финансирането и трябва да се реши дали да бъдат продължени. Бюджетът на София ще бъде рекорден. Над половината от тези средства идват от проекти на районните администрации", каза Терзиев.

Той обясни, че бюджетът е разчетен така, че да не се вдигат данъците на софиянци.

"В него ще видите голяма амбиция да реализираме максимално много проекти. Основните принципи, които ни водеха при съставянето му, беше децентрализацията на общините. Второто, което ни движеше и бе част от предизборните ни обещания, бе София да бъде на една скорост – да излезем от центъра и да се насочим към развитие на северните райони", обясни още кметът на София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки