Бивш шеф на КАТ: Пътните полицаи не желаят процент от глобите

OFFNews 12 април 2016 в 08:15 3447 5

Снимка БНТ

Алекси Стратиев

Не е необходимо полицаите да получават процент от наложените глоби на пътя. Това коментира пред БНТ Алекси Стратиев, бивш началник на КАТ. По думите му подобна мярка е предлагана и преди и тя може да трупа само негативи върху служителите в "Пътна полиция".

Самите полицаи също не го искат, това е просто изказване под светлините на прожекторите.

По думите му пътните полицаи не посягат така смело към подкупи, защото са се взели редица мерки за превенция. Необходими са повече технически средства, които да контролират движението по пътищата.

Стратиев призова за повече роля на семействата по отношение на младите шофьори. Санкцията трябва да е крайната мярка, която да се прилага спрямо тях.

Преди два дни председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев предложи пътните полицаи да прибират процент от всяка наложена глоба на пътя.

Пред БНР Ананиев коментира, че по този начин ще бъде пресечена корупцията при осъществяването на пътния контрол. Идеята е да се въведат още по-драстични мерки за събиране на неплатените актове към КАТ. Ананиев обърна внимание на ниската събираемост на глобите в момента - едва 30%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови