Бюджетът не загуби от фалита на КТБ, а спечели, смята Йордан Цонев

OFFNews 12 юли 2017 в 09:37 7176 8

Бюджетът не загуби от фалита на КТБ, а спечели, смята Йордан Цонев

Снимка Ладислав Цеков/bTV

Бюджетът на държавата е спечелил от фалита на КТБ. Това заяви в сутрешния блок на bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев.

„В публичното пространство се шири неистината, че бюджетът е платил 3,5 млрд. лв. за фалита на КТБ. Това е абсолютна неистина”, заяви той. Цонев обясни, че от лихви към отпуснатия от държавата заем са спечелени 105 млн. лв. 

Депутатът коментира втората стенограма за КТБ от консултациите при президента Росен Плевнелиев на 14 юли 2014 година. 

„Там се разискваха два сценария: първият, по закон – влизане в несъстоятелност, отнемане на лиценза и начало на изплащането на депозитите от Фонда за гарантиране на депозитите 20 дни по-късно. Вторият сценарий беше банката да бъде разделена на „добра” и „лоша, за да се спасят активите. Това означаваше национализиране на банката, но в България нямаше закон за това”, обясни той.

„Ние, ДПС, предложихме втория вариант – банката да бъде разделена на две по европейската практика, а лошите активи да бъдат отделени в „болна” банка”, посочи Цонев.

По обясненията му от БСП били против тази идея.

Цонев е категоричен, че виновен за фалита на КТБ е Цветан Василев, както и ръководството на БНБ, което твърдяло, че банката е в добро състояние. 

„Аз не знам какво е правил той в банката си. Много срещи съм имал и с него, и досега ходя при банкери. По това време – като председател на бюджетната комисия, имах инициатива, която прерасна в закон – да намалим натиска над клиентите… Служебни са ми били посещенията, частни посещения се правят в ресторанти, по кафенетата по домовете. Всичките ми срещи (в офиса на Василев – б.ред.) са били служебни”, заяви Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

8

Denis Rizanov

13.07 2017 в 09:55

От създаването си Фондът е натрупал значителни финансови средства, като през 2014 г. инвестиционният му портфейл достига 2.1 млрд. лв. Средствата на ФГВБ, съгласно закона, се инвестират в:

ценни книжа, издадени или гарантирани от държавата;
краткосрочни депозити в банки по чл. 2, ал. 5 от Закона за кредитните институции;
депозити в Българската народна банка.

В началото на декември 2014 г. ФГВБ започна изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз е отнет от БНБ и използва натрупаните до този момент средства.


Не му достигат пари и БНБ взема пари от ЕЦБ, защото е в условията на паричен борд и няма право да печата пари, соито по разпореждане след законово оформяне са отпуснати като кредит на фонда, поз 3% лихва.


Затова няма нищо общо с бюджета.
Еми прости бе. Слушайте само банкянския мискинин и му пляскайте.

42249

7

Denis Rizanov

13.07 2017 в 09:51

Държавата ВАДЕЛА ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА...

Когато сте ТЪПАЦИ, при това с празни като пробит чайник кратуни, то е ЗАВИНАГИ.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (с абревиатура ФГВБ) е юридическо лице, създадено със Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), приет от 38-то НС през април 1998 г. ФГВБ е на адрес: п.к. 1606, гр. София, ул. Владайска 27.Фондът гарантира пълно изплащане на влоговете в левове и в чуждестранна валута в 23 български банки в размер до 196 000 лв. (сумата включва и начислените лихви), като и защищава интересите на кредиторите в производствата по банкова несъстоятелност. Средствата на ФГВБ съгласно закона се генерират от встъпителна/и (в размер 1 на сто от регистрирания капитал на банката) и годишни премийни вноски (0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа), като Фондът капитализира доходите от инвестициите си.

12011

5

Снежана Попова

12.07 2017 в 11:36

На този не му вярвам и една дума!

42249

4

Denis Rizanov

12.07 2017 в 11:35

Най сетне някой да излезе и да каже истината бюджета на РБългария! ТА ДАНО ОНОВА БЯНКЯНСКО НЕДОУЧИЛО... говедо да спре да плямпа "аз извадих 3 милиарда", "аз платих на хората"...
Дано накрая спре да маже с фекалии по телевизионните студия, че байгън!

За долните трима. Ментата може и да е ренегат, но в случая казва самата истина. Факт. Между другото тази истина за това, че бюджета не понася никакви загуби покрай КТБ пръв я изказа преди години гуруто на бесните десни - десейбарите, църен ванчо, на Ленчето под чехълчето.
:)))

17156

2

aviatora

12.07 2017 в 10:26

Мента, ти и Хрсито Бисеров отдавна сте си откупили осраните задници, за да не лежите в затвора и сега всяка година ходиш на полуостров Атон, да ти светат задника!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!