Бюджет 2018: Орязват парите за първите 3 дни болничен, 40 лв. повече за майките през втората година

OFFNews 19 октомври 2017 в 10:34 31084 2

Работодателите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, а не 70%, както беше досега. От четвъртия ден НОИ ще продължи да плаща по 80%, както е и в момента. 

Това е заложено в проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., съобщи "Сега".

Проектът предвижда още през втората година на майчинството да се плаща с 40 лева повече - по 380 лева на месец вместо по 340 лева, както е сега. 

Увеличава се минималното обезщетение за безработица, но се въвежда таван на сумата и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право. Минималното дневно обезщетение за безработица се увеличава от 7.20 на 9 лева. Въвежда се обаче и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв. дневно. 

От мотивите към законопроекта става ясно, че идеята е да се сложи таван на парите, които получават българите, работили в чужбина, и няма да засегне останалите без работа у нас. Към юни българите, работили в чужбина, които получават обезщетението си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лв., което е в пъти по-високо от средното обезщетение за безработните у нас, се посочва в мотивите към законопроекта.

Предлага се и човек да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, за да получава обезщетение за безработица, а не както е сега - 9 месеца. Очаква се само от тази промяна да бъдат спестени 63 млн. лева. 

Ще се искат и повече години стаж за различните периоди, в които НОИ плаща обезщетението. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се полага само при стаж над 15 г., а не при 12, както е сега.

Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв.

В проекта е заложено значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 на 480 лева. 

Не е планирано увеличение на минималната пенсия. През юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8% и ще станат 207.60 лева. В законопроекта е включен и специален текст, който гарантира, че индексацията ще е за всички пенсионери и няма да се повтори ситуацията от тази година, когато близо 5000 пенсионери не получиха увеличение. 

Законопроектът предвижда и промяна при ранното пенсиониране на хората в масовата трета категория. Тези, които имат необходимия стаж, могат да се пенсионират с една година по-рано. В момента НОИ намалява пожизнено пенсията с по 0,4% за всеки недостигащ месец възраст, а от догодина намалението ще е в сила до навършване на годините за пенсия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

2

zonevd

19.10 2017 в 15:49

До 2009 г. Работодателят плащаше първия ден. Заради кризата направиха той да плаща (временно) 3 дни. Временното стана постоянно. Защо не върнаха отново НОИ да плаща пак след първия ден. С промяната сега само нажежават отношенията служител/работодател. Но за някои работодателят винаги и за всичко е виновен.
Редовен номер: вторникът е празник. Понеделник се взема един ден отпуска. Сряда, четвъртък и петък болнични. От следващия понеделник отново 3 дни болнични. Забележете-не 8 дни наведнъж, а 2 пъти по 3 дни. И след това снимки във Фейсбук от почивката на море.

12001

1

Севтопол

19.10 2017 в 14:19

Най-добре първите три дни болнични да не се плащат изобщо, защо да натоварваме излишно горките работодатели. Ако те случайно се запънат, че не е хубаво съвсем без хич, тогава може да се определи една сума, примерно, по 2 лв. на ден, колкото за едно кисело мляко и един хляб, зер болен човек колко да яде, то и апетит няма. НОИ да не подскача, че за него болничните остават много скъпи – след третия ден болният започва да се подобрява и апетитът му постепенно се увеличава.