Български евродепутати обсъждат ефекта от мониторинга не ЕК

OFFNews 16 март 2016 в 07:27 2073 1

Български евродепутати и представители на съдебната и изпълнителната власт ще разискват на конференция в Брюксел ефекта от механизма за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност у нас. Събитието е организирано съвместноот българските евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС. То се провежда само ден, след като министрите на европейските въпроси на ЕС, които дадоха оценката си за януарските доклади на ЕК за България и Румъния. Според тях е реалистично мониторингът за Румъния да отпадне, а за България да продължи.

На срещата в Брюксел са поканени да говорят главният прокурор - Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд - Георги Колев, Главният инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет - Теодора Точкова, заместник-министърът на правосъдието - Красимира Филипова и Параскеви Миху, заместник генерален секретар на Европейската комисия.

Конференцията "Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект и препоръки" ще се проведе в сградата на Европарламента следобед, часове след като ресорната парламентарна комисия по правосъдие и вътрешни работи обсъди резултатите, докладвани от Еврокомисията за България и Румъния по съдебните и антикорупционни мерки. Според съобщение от офиса за заместник - председателя на комисията – Илиана Йотова от социалистите, участниците в българската конференция, ще обсъдят възможности за подобряване на Механизма в контекста на новите правни промени, настъпили в Европейския съюз след приемането ни през 2007 г.

Сутринта евродепутатите от вътрешната комисия ще проведат 30-минутна дискусия по докладите за България и Румъния. Те вече получиха оценка от правителствата на съюза, които обявиха, че румънците са на път да изпълнят целите на механизма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews