България ще настоява пред ЕС за поносимост на мерките за преход към чиста икономика

OFFNews 25 май 2021 в 11:57 1454 0

Снимка БТА

България ще настоява за поносимост на мерките за постигането на по-природосъобразна икономика в следващите години. Това ще се случи на днешното заседание на Европейския съвет, съобщи президентът Румен Радев при пристигането си за участие в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел, предаде БТА. 

"Рязкото нарастване на амбициите на Европейския съюз за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г. поставя България в трудно положение. През миналия декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет", заяви Радев.

По негови думи рязкото нарастване на целите на ЕС в тази област поставят България в трудно положение.

"Възможностите на страната ни за маневриране са изключително ограничени, затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите", заяви президентът. 

Радев отбеляза още нуждата от мерки в защита на конкурентоспособността и за осигуряване на социална поносимост на т. нар. "зелен преход".

В дневния ред на втория ден от заседанието на Европейския съвет е и темата за създаването на европейски цифров сертификат за COVID-19 като част от общите усилия за гарантиране свободата на движение на европейските граждани в условията на пандемия.

Радев изрази очакване въвеждането на удостоверението за преболедувалите COVID и ваксинираните срещу вируса да не доведе до нови ограничения и дискриминация.

"Създаването на европейски цифров сертификат е важна стъпка за гарантиране на свободата на движение на европейските граждани", отбеляза той. 

Радев призова за въвеждането на стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката като туризма.

"Предстои страните членки на ЕС да разгледат и механизъм за споделяне на ваксини от държави-членки на съюза към трети страни, като за България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония," отбеляза още държавният глава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков