България е дала 7000 тона 'материални средства' на Украйна

Кристина Минчева 04 април 2024 в 17:04 1664 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Военният министър в оставка Тодор Тагарев заяви, че Министерството на отбраната е изпълнило всички възложени задачи по време на 9-месечното управление и България е дала 7000 тона материални средства на Украйна. Тагарев бе на изслушване в парламентарната комисия по отбрана. 

"По управленската програма, която сме гласували заедно с вас (ГЕРБ и ПП-ДБ-б. р.), всичко е изпълнено. Единственото, което не е изпълнено, е това, че няма решение за изменение на Закона за резерва. Предстои следващият министър на отбраната да прецени дали го внесе в Министерски съвет или не", посочи военният министър. 

Той отбеляза, че бюджетът за отбрана за 2024 г. е с 60% по-висок от бюджета за 2022 г. и кабинетът е успял да направи това, предвиждайки повишаването на заплатите.

"180 млн. лв. като разходи за отбрана в централния бюджет са предвидени за повишаване на заплатите. За системата за отбрана взехме решението преди две седмици и всички служители ще получат увеличение на заплатата не по-малко от 10%. Смятам, че това ще бъде стимул за нови хора във въоръжените сили", отбеляза Тагарев.

Той допълни, че е изпълнена програмата от 2018 г. за повишение на разходите за отбрана на 2%. 

Тагарев не отговори на въпрос на председателя на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС какво включва помощта за Украйна, защото информацията е класифицирана. Само повтори, че България е дала 7000 тона материални средства на Украйна, като към тях не е включена бронираната транспортна техника от МВР (бронетранспортьорите) и снаряди. 

"На закрито заседание на комисията по отбрана обясних какво сме изпратили. Сега не мога да отговоря подробно на въпроса, защото информацията е класифицирана", посочи военният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки